La Fiscalia de Madrid ha arxivat la denúncia del president de la Generalitat, Quim Torra, contra l'exsecretària d'Estat d'Espanya Global Irene Lozano per l'informe "La realitat sobre el procés independentista" que va elaborar i va difondre el seu departament.

La Fiscalia creu que el document es fonamentava en l'"interès públic" i que "resulta legítim informar a l'opinió pública, amb dades objectives, dels passos donats pel Govern i el Parlament catalans durant l'anomenat 'procés'", segons diu al seu decret d'arxivament, consultat per Europa Press.

Torra va considerar que l'informe podria vulnerar la presumpció d'innocència i es va dirigir a la Fiscalia de Barcelona perquè s'investigués si el seu contingut incorria en delictes de calúmnies, prevaricació i obstrucció a la justícia. Les diligències es van traslladar a la Fiscalia de Madrid, on té la seva seu la secretaria d'Estat, i aquesta no hi ha apreciat indicis de delicte.

En concret, afirma que l'informe no presenta "en cap moment" els processats com a culpables i que fins i tot "són reiteradíssimes les crides a la presumpció d'innocència". A més, assenyala que la presumpció d'innocència és una garantia el principi inspirador de la qual "vincula únicament i exclusivament els tribunals", de manera que les persones físiques i jurídiques poden informar dels procediments sempre que no presentin els sospitosos com a culpables.

D'altra banda, diu que ni l'informe ni les seves expressions no vulneren el dret a l'honor de ningú, ni impliquen la imputació d'un delicte tot i saber la seva falsedat, perquè "reproduir els fets que es relaten en l'ordre de processament i en els escrits d'acusació no suposa imputar fets incerts", i a més aquests fets van ser declarats provats en la sentència. Per això, la Fiscalia exclou el delicte de calúmnies.

Tampoc no aprecia cap dada que reveli "algun atemptat a la independència dels magistrats" ja que la publicació d'un informe "que probablement no han arribat a conèixer" no és equiparable a la "instrucció" que considera delicte el Codi Penal. També aclareix que no hi ha delicte de prevaricació perquè el primer requisit per a això és emetre una resolució administrativa, mentre que en aquest cas es tracta només d'un document informatiu.

Irene Lozano ha celebrat la decisió al seu compte de Twitter i ha destacat que, amb ella, Torra se suma als qui l'han denunciat per la seva "feina política i han perdut", com José María Aznar Botella (fill de l'expresident del govern espanyol) i "el coronel assetjador de Zaida Cantera". Torra pot encara, no obstant això, interposar denúncia o querella davant dels òrgans judicials.