La Fiscalia del Tribunal Suprem ha emès un informe on s’oposa a la petició de suspensió de la condemna de 13 mesos d’inhabilitació de l’exconseller de la Presidència i exportaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, condemnat per desobediència greu en l’organització del 9-N, segons han informat fonts de la Fiscalia.

Homs reclama al Suprem que deixi en suspens la condemna mentre no es resol el recurs que presentarà davant del Tribunal Constitucional, i ha sol·licitat també un aclariment sobre l’abast de la sentència per saber si pot exercir d’eurodiputat, ja que la sentència l’inhabilita per ser càrrec públic a nivell local, autonòmic i estatal, però no precisa més. Segons el fiscal, la inhabilitació inclou també les tasques de representació a les institucions europees.

Segons fonts de la Fiscalia, el fiscal del Suprem, Jaime Moreno, considera que no existeixen motius que justifiquin la suspensió de la sentència contra Homs mentre no es resol el recurs al Tribunal Constitucional. Qualsevol decisió en sentit contrari, segueix, no està a mans del Tribunal Suprem, que ja ha emès una sentència ferma, sinó que està a mans del Tribunal Constitucional, que pot resoldre en empara sobre el cas. 

La Fiscalia també assegura que Homs no podria exercir com a eurodiputat –tal com va demanar que li aclarissin- perquè la seva inhabilitació inclou també les funcions de representació dels ciutadans davant de les institucions europees. 

Homs va anunciar aquest dimarts que es posa "a les ordres" del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per ajudar-lo "personalment en el que pugui i sàpiga" i a “cost zero”. Un encàrrec del cap de l'executiu que Homs ha acceptat i que passa perquè l'assessori políticament, i de forma puntual i informal.