El fiscal superior de Catalunya, Francsico Bañeres, ha justificat les elevades penes de presó que demana contra manifestants, la majoria independentistes, per delictes de desordres públics, en assegurar que són “casos concrets”, i s'analitzen individualment,  i ha negat que s’hagi donat instruccions als fiscals per demanar el càstig més alt amb els agreujants que recull el Codi Penal. Bañeres ha respost així a les preguntes de la diputada de la CUP, Montse Vinyets, en la seva compareixença aquest dijous en el Parlament per presentar la memòria del 2021, acompanyat del tinent fiscal Pedro Ariche.

Vinyets, també ha preguntat al fiscal superior de Catalunya sobre el fet que el fiscal Joaquin Pérez de Gregorio, en el judici del TSJC contra la segona mesa del Parlament sobiranista, afirmés que “hi ha un bulo” sobre la desjudicialització i rebaixa de les penes en les causes independentistes. "El fiscal en el judici és una part, d’un cas concret i és lliure de paraula”, ha assegurat Bañeres. Sobre les investigacions i ingerències amb el programari Pegasus, el fiscal superior ha tirat pilotes fora i només ha precisat que hi ha dificultat d’investigació perquè l’empresa propietària, NSO, és d’Israel.

FRANCISCO BAÑERES Pedro Javier Ariche Jordi Orobitg / Foto: Montse Giralt
El Fiscal Superior de Catalunya, Francisco Bañeres, en la sessió del Parlament d'aquest dijous / Foto: Montse Giralt

Independència del Poder Polític

 En la sessió, Bañeres també ha assegurat que els fiscals “tenen plena independència del poder polític” en les investigacions obertes a Catalunya i que no tenen “cap instrucció de la Fiscalia General de l’Estat”, ja que s’actua “de forma autònoma i cas a cas”. A més a més, ha indicat que a la Fiscalia hi ha una jerarquia, però els fiscals tenen “mecanismes per discrepar”. Bañeres ha respost així a les preguntes del diputat de Junts Quim Jubert, quan li ha preguntat sobre procediments contra l’independentisme català. Jubert li ha recordat la frase de “la fiscalia te lo afina”, escoltada en una conversa enregistrada entre l’exministre del PP Jorge Fernàndez Diaz i l'exdirector d'Antifrau, o de la diputada Alicia Sànchez-Camacho en el cas de la Carmaga contra la família Pujol i independentistes, en l'Operació Catalunya, que donava a entendre de tenir un fiscal a favor seu.

El català és un mèrit per als fiscals

Els representants dels grups de Junts, la CUP i també la diputada d’ERC Ana Balsera, han retret al fiscal Superior de Catalunya que la plantilla fiscal usa molt poc el català en els procediments judicials, segons un darrer estudi del Departament de Justícia i que en properes memòries en mostri les dades. Bañeres ha informat que en el nou Reglament Orgànic de l’Estatut del Ministeri Fiscal, que va entrar vigor el maig passat, precisa que ara és un mèrit saber el català per als fiscals que volen treballar a Catalunya o altres comunitats que tenen llengua pròpia.  Ha afegit que els fiscals “respecten” la llengua del ciutadà que va als jutjats, i que “fa anys” que no tenen cap incident. Ha afegit que ampliar l’ús del català als jutjats, cada cop més simbòlic, és tasca de tots els juristes, ja que en casos es presenten demandes en castellà perquè l’empresa té la seu fora de Catalunya o el procediment acabarà al Tribunal Suprem.

Bañeres també ha defensat que els fiscals, així com els jutges, que treballen a Catalunya han de rebre un complement econòmic davant l’elevada feina, el nivell de vida, i també per la “tensió viscuda”, referint-se al procés d’independència, de la qual ha assegurat que ja l’ambient està més tranquil, però cada persona hi viu diferent i que va haver-hi un temps “que ens posaven excrements a les portes dels jutjats”.

Augmenten els robatoris violents i amb intimidació

Pel que fa als delictes registrats, Francisco Bañeres ha alertat que augmenten els delictes amb violència i intimidació, que “han superat els furts”, que estaven els primers, i ha assegurat que hi ha més amb armes blanques, com recentment han alertat els Mossos. El fiscal superior ha precisat que l’any passat es van registrar 12.946 robatoris violents el 2021.