El Consell Fiscal aprovarà demà el nom del qui serà el nou fiscal superior de Catalunya en substitució de José Mª Romero de Tejada, mort sobtadament el passat 27 de novembre. Francisco Bañeres, actual tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya, i que ha estat al capdavant de la Fiscalia de Delictes econòmics de Barcelona, serà el nou fiscal superior de Catalunya. De fet, des de la mort de Romero de Tejada que ha estat fent les funcions de fiscal en cap.

El consell està presidit pel fiscal general de l'Estat Julián Sánchez Melgar.

Bañeres es presenta demà davant el Consell Fiscal com a únic candidat al càrrec. Després de la seva aprovació es publicarà la seva candidatura al BOE i després el nomenarà el Consell de Ministres. L'efecte del 155 ha fet variar el procés per nomenar el nou fiscal superior de Catalunya. Tot i que la proposta arriba del Consell Fiscal, la publicació del nom i el nomenament es feia a través del Diari Oficial de la Generalitat i pel president de la Generalitat de Catalunya.

En el mateix Consell Fiscal es decidirà el nou fiscal en cap de Barcelona en substitució d'Anna Mª Magaldi que plega per jubilació.

La Fiscalia considera clau les places, en un moment en què estan en curs a Catalunya diversos procediments judicials pel procés sobiranista —malgrat que els principals estan ja en mans del Suprem— i atès que el ministeri públic podria seguir tenint un paper clau en l'ofensiva penal contra l'independentisme, si el futur Govern català persisteix en la seva aposta per la via unilateral.

El fiscal que destapa el cas Palau

Francesc Bañeres va néixer a Tortosa el 1959 i va cursar la carrera d'advocat. Era la mà dreta de l'exfiscal José Mª Romero de Tejada qui el va nomenar tinent fiscal. Bañeres va ser primer jutge i va exercir a Las Palmas de Gran Canària. L'any 1995 es va incorporar a la secció de delictes econòmics de la Fiscalia de Barcelona, una unitat que va crear el 1993 el fiscal Carlos Jiménez Villarejo.

A la Fiscalia de Delictes econòmics comença a investigar el cas Palau de la Música, a partir d'uns anònims. El cas va passar més tard a la Fiscalia Anticorrupció. Bañeres és qui destapa, també, el cas Leo Messi de delictes contra Hisenda que va acabar asseient al banc dels acusats de l'Audiència de Barcelona el jugador del Barça.

Adeu Magaldi

ana magaldi sergi alcazar

El mateix Consell Fiscal haurà de nomenar la substituta de la fiscal en cap de Barcelona, Anna Mª Magaldi, que es jubila. Deixa el càrrec que havia ocupat el 2012 i que ha portat no sense polèmiques. La més sonada en el judici del 9-N on va denunciar que un jove l'havia assetjat verbalment i havia posat en perill la seva integritat.

El càrrec se'l disputen els fiscals de Barcelona Concepció Taló, que va ser presidenta de l'Associació de Fiscals (AF), i Fernando Rodríguez Rey, membre de la Unió Progressista de Fiscals (UPF).

Taló és la favorita per ser la més votada al Consell en virtut del previsible suport dels sis membres de l'Associació de Fiscals, a la qual ella pertany, que té majoria absoluta en aquest òrgan, encarregat d'assessorar el fiscal general.

El seu rival, Fernando Rodríguez Rey, és company seu a la Fiscalia de Barcelona i membre electe del Consell Fiscal, pel que ha hagut de dimitr d'aquest càrrec. El substituirà María Nieves Pujal, Fiscal en cap de l'Àrea de Sabadell.