Sense canvis. El tinent fiscal Pedro Ariche ha demanat, aquest dijous, al tribunal de la secció 2a de l'Audiència de Barcelona que condemni l'exconseller d'Interior Miquel Buch a 6 anys de presó i 27 d'inhabilitació a càrrec públic en considerar-lo autor dels delictes de malversació de fons i de prevaricació per posar el sergent Lluís Escolà com a escorta del president Puigdemont a l'exili, de forma amagada i contractant-lo com a assessor del conseller, del juliol del 2018 a març del 2019. "Com poden donar protecció a una persona fugida?", ha preguntat Ariche en el seu informe.

 

El tinent fiscal també ha estat molt crític amb Escolà, a qui demana 4 anys i mig de presó pels mateixos delictes: "Un funcionari com és un sergent dels Mossos ha de ser exemplar i no protegir una persona en crida i cerca". El fiscal ha preguntat si Escolà hagués detingut Puigdemont si hagués trepitjat el territori espanyol, on el Tribunal Suprem l'acusa de promoure el procés d'independència de Catalunya.

Ariche ha exhibit la seva ironia i ha assegurat: "No hi ha cap foto d'Escolà i Buch junts!", fent referència que la feina que li feia no era real, i posant en solfa les imatges que Escolà va pujar a Twitter al costat del president Puigdemont. Buch i Escolà han negat totes les acusacions.

"Soc independentista"

 Miquel Buch ha fet ús del dret a la darrera paraula i ha estat ben clar: "Soc independentista des dels 14 anys, i per això soc lleial a les administracions i no he malversat ni un euro, i no he posat en perill cap col·laborador." 

 

L'exconseller d'Interior ha assegurat que "admira" el cos dels Mossos d'Esquadra, però en veure la investigació que se li ha fet en aquest cas "amb informes subjectius, prejudicis i mala fe, és un insult", a la seva persona i a la policia catalana, encarregada de la investigació per ordre judicial. Buch també ha lloat la feina feta pel sergent Escolà i ha confessat: "Aquest cas m'ha fet patir molt", i ha agraït el suport de la família.

Acusació que "ha mutat"

Abans, en l’informe final, l’advocada de Buch, Judit Gené, ha denunciat que en la investigació l’instructor dels Mossos ja veia indicis delictius, només començar la instrucció, vers l'exconseller. També ha assegurat que la Fiscalia “ha mutat” la seva acusació perquè inicialment acusava el llavors conseller Buch de crear una nova plaça d’assessor per contractar el sergent Lluís Escolà, fet descartat, ja que s’ha aclarit que el Departament d’Interior tenia 9 places d’assessor, i que Presidència va reclamar la darrera perquè no s’ocupava. Gené ha insistit que la contractació d’Escolà “en un càrrec polític va ser correcte”, segons han insistit els testimonis en el judici. 

La penalista ha fet referència a la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar els líders independentistes per sedició i malversació de fons, i ha assegurat que en el cas de Buch no es compleixen els requisits exigits en la sentència, redactada per Manuel Marchena, perquè "va ser un únic acte, la contractació d'Escolà, i que tenia pressupost assignat". I per això ha demanat l'absolució de Buch, en considerar que no és autor d'un delicte de malversació de fons.

 

Amb tot, ha sol·licitat a la sala que si no ho veuen així, apliquin les atenuants de dilacions indegudes i que la quantitat cobrada és inferior a 50.000 euros, si es compten els dies de vacances, que faria decaure l'agreujant.

"És persecució política"

Per la seva part, Isabel Elbal, advocada de Lluís Escolà, també ha criticat la investigació realitzada pels Mossos d’Esquadra al seu company, el sergent Escolà, i ha assegurat que es va produir una revelació de secrets, en consultar les seves dades. “Ha estat una persecució per terra, mar i aire d'Escolà per haver acompanyat el president Puigdemont el 29 d'octubre de 2017”, ha manifestat Elbal sobre la marxa a l'exili. Ha afegit que ha estat “una persecució política” perquè el càrrec d’assessor d’Escolà és polític, com van dir els testimonis. “El judici ha estat per acompanyar el president Puigdemont, malgrat que hi hagi negat el fiscal”, ha afegit.

 

L’advocada ha negat que hagi existit cap malversació i ha assegurat que la declaració del president Puigdemont al judici “va ser pertinent” perquè en l’escrit d’acusació se’l cita infinitat de vegades. Elbal ha insistit que els viatges d'Escolà a Brussel·les eren a títol personal, i que les seves piulades, on deia que acompanyava Puigdemont, s'emmarquen en "la llibertat d'expressió". I ha demanat l'absolució d'Escolà. 

El sergent Escolà, ara amb incapacitació laboral, no ha fet ús del dret a l'última paraula i el judici ha quedat vist per sentència, aquest dijous al migdia.