Desconcert. L’Audiència de Barcelona ha jutjat cinc joves independentistes, aquest dimarts, per haver-se manifestat contra la inhabilitació judicial del llavors president de la Generalitat, Quim Torra, el 2020. El fiscal ha mantingut la petició de 5 anys de presó per a cada un d’ells, malgrat que, al final del judici, ha admès que és “conscient de la pobresa tècnica de l’escrit d’acusació” feta per la mateixa Fiscalia, ja que en el relat de fets no consta res que sustenti el delicte de desordres públics.  A l’inici del judici, el fiscal ha demanat arreglar aquest error, però la secció 2a de l’Audiència de Barcelona, no li ha permès perquè vulneraria el dret de defensa, tot i que els acusa de desordres.

En la fase d’informes, el fiscal ha demanat un recés, segurament per consultar als seus superiors, i ha tornat a intentar ampliar el relat de fets, però el tribunal li ho ha denegat per segon cop. I, en lloc de retirar l’acusació pel delicte de desordres públics, el fiscal l’ha mantingut i ha demanat 3 anys de presó per aquest delicte als cinc joves, i dos anys més pel delicte de danys. En concret, s’acusa els cinc joves de cremar dos contenidors, fets que tots han negat.

Protestes pel president Torra

Certament, l’escrit d’acusació provisional de la Fiscalia contra aquests cinc joves és ben esquemàtic i només els acusa d’haver cremat dos contenidors. Hi detalla que el 28 de setembre de 2020 va haver una manifestació no comunicada contra la inhabilitació del president Torra. El Tribunal Suprem va ratificar la sentència del TSJC, que condemnava Torra a un any i mig d'inhabilitació per un delicte de desobediència a la Junta Electoral Central per no haver retirat una pancarta del balcó del Palau de la Generalitat a favor dels presos polítics, en època electoral.

La protesta va ser convocada pel CDR del Barcelonès, segons l’escrit del fiscal. Hi sosté que aquella nit Dani i Fèlix va cremar un contenidor de la brossa, a la ronda Sant Pere, valorat en 1.316 euros. I, hi afegeix que Arnau i els germans Pol i Alexandre van cremar un segon contenidor entre els carrers Bruc i Ausiàs March. Res més.

Vídeo clau, cap crema

A la vista, Carlos Hurtado, advocat dels tres joves del Bruc, ha destacat que en un vídeo aportat a la causa demostra que no hi ha cap contenidor cremant-se, ni abans ni després que els nois fossin detinguts pels Mossos. Així, a més de negar l’autoria, ha negat cap crema, ni danys a mobiliari urbà.  A més, ha destacat que no hi ha “cap element perifèric que pugui corroborar el testimoni dels agents” de la policia catalana.

El fiscal ha insistit que cal donar credibilitat a la paraula dels Mossos, malgrat que hi ha sentències recents, del Tribunal Suprem i del TSJC, que recorden que la policia no té el principi de veracitat i que cal confirmar la seva declaració amb altres elements. Judit Gené, advocada d’un dels cinc joves, ha assegurat que no va cometre cap il·lícit i que va ser detingut quan anava tot sol pel carrer.

En acabar el judici, Carlos Hurtado ha declarat a ElNacional.cat, que “un cop més la Fiscalia sustenta una acusació amb el testimoni d’uns agents dels Mossos, que es contradiuen amb el que recullen la minuta”. També denunciat que “es van fer detencions aleatòries” per justificar els incidents registrats aquella nit.  

Abans d’iniciar-se el judici, familiars i amics dels encausats, a més d’integrants de la formació Alerta Solidària, que porta la defensa de la majoria d'independentistes processats, s’han concentrat davant del Palau de Justícia (a la foto principal) per donar-los el seu  suport.