Cap rectificació. La fiscal ha mantingut la petició de càstig de 14 anys de presó per a Oleksandr; 7 anys i 4 mesos per a Francesc Colomines i 3 anys per a Erik, pels delictes de desordres i d’atemptat contra l’autoritat i provocar ferides a agents de la policia espanyola en una protesta contra la sentència del procés, als voltants de la plaça Urquinaona, el 18 d’octubre de 2019. Així ho ha anunciat al final del judici a l’Audiència de Barcelona, aquest dimecres. Les defenses dels tres joves han demanat la seva absolució.  En el torn de la darrera paraula, els tres encausats han tornat a reiterar que no van triar cap pedra, i en el judici van denunciar haver patit maltractaments per part de la policia.

En el seu informe final, la fiscal només s'ha limitat a detallar les penes i les agreujants que concorren individualment a cada encausat. I, ha assegurat que les lesiones que va patir Colomines "no van ser greus i van ser perquè es va resistir a la seva detenció".

Agents, testimonis "interessats"

Benet Salellas, advocat de Francesc Colomines, ha posat en qüestió el testimoni dels tres agents de la policia espanyola que han acusat els nois i que van patir lesions perquè el seu testimoni és "part interessada" i no objectiva.  En aquest sentit, el penalista ha demanat al tribunal de la secció sisena de l'Audiència de Barcelona que apliqui la jurisprudència del Tribunal Suprem, expressada en una sentència de 2021 i amb la ponència del magistrat Javier Hernández Garcia, en la qual exposa "el principi de desconfiança de valoració de la prova". També ha citat una recent sentència de la secció 22 de l'Audiència de Barcelona, amb el ponent Juli Solaz, que absol una acusada de desordres el 2019 i que sosté que només es pot tenir en compte un testimoni, sense proves perifèriques, quan es tracta de violència de gènere, ja que habitualment passa en un pis o lloc tancat.

Salellas també ha criticat que la fiscal "no hagi fet cap referència a la reforma del delicte de desordres" del 2022, que ha derogat el tipus que se li aplica, i que les elevades penes que li demana són comparables a "una violació".  A més, l'advocat ha enumerat fins a 9 fets objectius, que l'acusació no ha provat i té errors, com ara que la fiscal va preguntar a l'agent si va ser ferit a plaça Catalunya, i ell va contestar que sí, quan en realitat Colomines va ser detingut al carrer Trafalgar, o que el vídeo aportat no és l'original. "Aquesta causa s'ha construït per tapar que Colomines va necessitar 10 grapes al cap i tenia cops per tot el cos després de ser detingut i entrar-lo així a comissaria", ha conclòs Salellas. L'advocat ha demanat l'absolució de Francesc, i alternativament que sigui condemnat a tres mesos de presó, en aplicar dilacions indegudes.

Lesions no provades

Esther Anglès, advocada d'Oleksandr, ha demanat l'absolució d'aquest veí d'Arenys de Mar, en assegurar que va anar a la manifestació de Barcelona el 2019 amb un grup d'amics, però que no s'ha provat que llencés objectes, ni cap artefacte a la línia policial. També ha insistit que "és fals que conegués als altres dos nois" i que es concertés amb ells, com sosté la Fiscalia, de la qual ha criticat que fes un escrit d'acusació conjunt sense motius objectius.

L'advocada ha recordat que el jove va ser identificat a les 11 de la nit quan volia apropar-se a la plaça Universitat, i que el policia va dir que ho van fer com a "filtre", i que el van deixar marxar, fins a detenir-lo vint dies després a la feina. "No anava pas suat, ni tenia res a la motxilla", ha afirmat Anglès, contradient el que van dir els policies i fent referència a la foto que li van fer aquella nit, que "es veu molt tranquil".

La lletrada, a més, ha afirmat que "no hi ha causalitat" entre el suposat artefacte que s'atribueix que va llençar Oleksandr amb les lesions auditives dels dos agents, que ni han aportat ni descrit aquest objecte. Ha afegit que els informes mèdics aportats són insuficients per condemnar-lo a una elevada reclamació de més de 50.000 euros.

"Acabar el malson"

Marta Bolinches, advocada d'Erik, també ha demanat la seva absolució perquè ha insistit que ni la Fiscalia ni l'acusació particular dels dos agents amb lesions auditives no han aportat cap prova. "Cap dels agents que han declarat en el judici no ha sabut dir què havia tirat Èrik", ha declarat la penalista. També ha criticat que l'acusació particular, que li demana més pena que la Fiscalia, hagi confós el jove de Terrassa en els seus escrits d'acusació, com el noi que portava una dessuadora, i que només ha rectificat ara. "La causalitat de les lesions fa aigües", ha assegurat Bolinches i ha demanat al tribunal que "acabi el malson" patit per Erik, el qual sosté que no va anar a la protesta i va estar prop d'un mes en presó preventiva per aquests fets, en un procés "amb nombroses incongruències i contradiccions".

Audiència de Barcelona. Reclam absolució Erik
Un grup de ciutadans s'ha concentrat aquest dimecres davant de l'Audiència de Barcelona, per demanar l'absolució d'Erik de Terrassa. / Foto: M.P.

Les penes desglossades

Pel que fa a les penes, la representant del ministeri públic ha demanat per a Francesc Colomines  3 anys i 8 mesos de presó pel delicte de desordres públics, amb l’agreujant de disfressa, a més dels d’actuar amb un objecte perillós, en una manifestació i llançar objectes contundents. I  3 anys i 8 mesos més pel delicte d’atemptat contra l’autoritat. Pel que fa al delicte lleu de lesions, que se li imposi una multa de 900 euros i que indemnitzi a l’agent amb 175 euros per suposadament llançar una pedra i ferir-li lleument a la mà.

Per a Olseksandr ha sol·licitat, les penes de: 4 anys de presó pel delicte de desordres públics amb agreujants de dur instrument perillós, fer-ho en una manifestació i llançar objectes contundents; 5 anys de presó pel delicte d’atemptat en concurs amb un delicte menys greu de lesions, i 5 anys més pel delicte de lesions menys greu amb instrument perillós. I que indemnitzi dos agents de la policia espanyola amb més de 50.000 euros per les lesions auditives que van patir quan va llençar un "artefacte pirotècnic". Finalment, per a Erik, la fiscal ha demanat  3 anys de presó pels delictes de desordres amb les tres agreujants.

El judici ha quedat vist per sentència.