No calen observadors internacionals al judici de l’1-O. Així ho ha defensat la fiscal general de l’Estat, Maria José Segarra, que ha al·legat que el procediment serà televisat. En declaracions a la premsa aquest dilluns, com ja va fer fa dues setmanes a París, ha assegurat que “la justícia espanyola és plenament respectuosa amb les garanties de tots”.

“A més, s’oferirà una retransmissió en directe, així que dubto que es pugui oferir més transparència”, ha defensat Maria José Segarra, que ha insistit: “Qualsevol pot intentar elevar el to d’aquesta supervisió internacional, però aquí ho tenim: televisat i en directe”.

La plataforma International Trial Watch enllesteix detalls per a l'arribada d'observadors estatals i internacionals per fer el seguiment del judici del procés al Tribunal Suprem, segons ha avançat TV3. Els perfils seran de catedràtics estatalsjuristes estatals i europeus i especialistes en drets humans. Entre els catedràtics específics estatals, hi haurà sobretot perfils de dret penal, administratiu, constitucional i processal.

Per altra banda, també s’ha referit a la contracampanya contra les suposades fake news del judici que iniciarà el Ministeri d’Exteriors. “És evident que en un judici amb tant d'interès mediàtic hi haurà informació i desinformació”, ha dit.

Màxima coordinació pel trasllat

Segarra ha participat aquest dilluns en un esmorzar informatiu amb Ana Botella, secretària d’Estat d’Interior. En declaracions als periodistes, Botella s’ha referit al trasllat dels presos, previst per dimarts, i ha afirmat que “hi ha bona coordinació amb Serveis Penitenciaris a Catalunya per fer els trasllats”.

“Ho farem amb la màxima normalitat, eficiència i seguretat, com es fa sempre”, ha indicat la mà dreta de Grande-Marlaska, que ha subratllat la necessitat de “mantenir la dignitat de les persones en aquests trasllats que són complicats”.

La Direcció General de Serveis Penitenciaris ja ha posat data al trasllat dels presos polítics. Serà aquest dimarts 29 de gener, segons va avançar El Nacional la setmana passada. 

Els homes ingressaran a Madrid V (Soto del Real) i les dones ho faran a Madrid I-Mujeres (Alcalá Meco). Les condicions del trasllat han d’atendre les condicions de “seguretat, dignitat” i absència de “dilacions indegudes” establertes pel Tribunal Suprem.