La Fiscalia vol donar carpetada a les investigacions per aclarir l’espionatge a l’independentisme català. El fiscal de delictes informàtics, Roberto Valverde, ha demanat a l'Audiència de Barcelona que revoqui la decisió del jutge de Barcelona, que investiga l’espionatge al president Pere Aragonès amb el programari Pegasus, de mantenir la imputació a l’exdirectora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) Paz Esteban, segons un nou escrit al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dimecres. El fiscal demana l'arxivament de la investigació a Esteban per dos motius: el primer, que la intromissió al mòbil i aparells d'Aragonès entre l’estiu del 2019 al maig del 2020  va ser "ajustada  a Dret i no constitutiva de delicte" perquè ho va permetre el magistrat de control del CNI. I el segon motiu és que l’espionatge que Aragònes va patir l’estiu del 2018, segons una pericial aportada, no es pot atribuir a Paz Esteban perquè va assumir la direcció del CNI  després; el 5 de juliol de 2019, de forma interina i en substitució de Fèlix Sanz Roldán. Això no obstant, Esteban va ser secretària general de CNI entre juny del 2017 i febrer de 2020. El fiscal no s’oposa que es faci una pericial al mòbil d'Aragonès des del jutjat per aclarir la intromissió denunciada, que segurament s’encarregarà a una unitat especialitzada dels Mossos d’Esquadra.

El titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona, Santiago García, va rebutjar recentment la petició d’arxivament de la imputació de Paz Esteban que va demanar-li l’Advocacia de l’Estat, que porta la seva defensa. L'Estat ha presentat ara un recurs a l'Audiència de Barcelona perquè tombi aquesta negativa, i al qual s'ha adherit el fiscal. El magistrat va assegurar que hi ha diligències pendents, especialment si Aragonès, quan era vicepresident de la Generalitat, va ser espiat sense empara legal, com sosté el seu advocat, Andreu Van den Eynde, i certificat amb una pericial de part.

A més, s’ha aportat al jutjat un segon informe, en el qual es demostra que el CNI és l’autor de l’espionatge massiu a polítics i activistes catalans des del 2015, i ara es demana al jutge que ordeni al CNI preservar proves i aclariments no donats fins ara.

El jutge del cas Aragonès és l’únic que ha imputat l’exdirectora del CNI per l’espionatge amb Pegasus, descobert per la recerca CatalanGate, que hauria afectat una seixantena de persones de l'entorn independentista, i que va obligar-la a dimitir. La resta de jutges que investiguen l'espionatge a altres integrants d’ERC, la CUP, Òmnium i l’ANC no ho han acordat. Caldrà veure que decideix ara el magistrat García.

Responsabilitat personal

En l’escrit presentat al jutjat, el fiscal és molt crític amb la darrera resolució del jutge perquè sosté que ha ampliat la investigació de la querella inicial presentada per Pere Aragonès, que assegurava que almenys el 2020 va ser espiat, coincidint amb moments clau de negociacions  perquè Pedro Sánchez obtingués la presidència del govern espanyol. A la querella, però, no es limitaven les dates, sinó que es deia que com a mínim s'apuntaven unes i que calia investigar-ho; i després es va aportar una pericial amb la constatació  de la infecció del mòbil d'Aragonès sense empara legal del magistrat del Tribunal Suprem de control del CNI.

 La pericial detalla que el president Aragonès va ser espiat sense empara legal i amb tres infeccions: el juliol del 2018,  l’abril del 2019 i el juliol del 2019. A partir del 24 de juliol del 2019, el magistrat de control del CNI va donar permís per espiar Aragonès, a través de la infecció del seu mòbil, així com un sistema de geolocalització, i ho va prorrogar fins a tres cops, fins al maig 2020. 

Ara, el fiscal sosté que en dret penal hi regeix el principi de responsabilitat personal i que com el 2018 Esteban no era directora del CNI, tot i que si tenia un alt càrrec, cal arxivar la investigació contra ella sobre el cas de l’espionatge a Aragonès. Hi afegeix, a més, que l'iPhone 11, que té el president, no va sortir a la venda fins al setembre de 2019, i posa en dubte l'espionatge del 2018. El fiscal, finalment, afirma que Esteban no va cometre cap delicte quan era directora  del CNI perquè tenia l'aval del Suprem per espiar Aragonès.

L’advocat Andreu Van den Eynde qüestiona que l’espionatge que ha patit el president Aragonès sigui legal perquè argumenta que tot i tenir el permís del magistrat de control va ser per motius polítics, i això és  il·legal. El govern del PSOE va  permetre, per primer cop, desclassificar parcialment el secret de les autoritzacions del CNI per validar l’espionatge a Aragonès. Ho va fer de forma tan parcial que la resolució no s'entén, ha denunciat ERC. Només va transcendir l'argument inversemblant que es considerava Aragonès líder dels CDR.

Resposta d'ERC

Fonts de l'entorn del president Aragonès han afirmat que "la Fiscalia porta des del minut u intentant bloquejar totes les investigacions" i afegeixen que l'Audiència de Barcelona els ha donat la raó i no a la Fiscalia pel que fa a la investigació del cas Pegasus. "És obvi que no volen investigar els fets, cosa que contradiu les expresses advertències del Parlament Europeu", conclouen des d'Esquerra.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!