El Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha presentat aquest dilluns un escrit davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), en el qual assumeix “la responsabilitat última” de la publicació d'una nota de premsa que “desmentia informacions falses” sobre Alberto González Amador, la parella de la presidenta de Madrid, Isabel Ayuso (PP), per dos delictes contra la Hisenda Pública i un delicte de falsedat documental. Hi afegeix que no s’ha comès cap delicte i que si se l’ha d’investigar, qui és competent és la sala del Penal del Tribunal Suprem pel seu aforament, com tenen els magistrats. De forma excepcional, el Col·legi de l'Advocacia de Madrid també va presentar una querella per aquesta difusió.

El TSJM va acceptar la querella de González Amador contra María Pilar Rodríguez Fernández, fiscal en cap de la Fiscalia de Madrid; i Julián Salto Torres, fiscal de la secció de Delictes Econòmics de la mateixa Fiscalia, acusats del delicte de revelació de secrets per funcionari per la difusió d'aquesta nota de premsa en la qual s'indicava que el marit d'Ayuso havia ofert un pacte a la Fiscalia i admetia el frau a Hisenda per tal de no entrar a la presó. A més, el magistrat instructor demanava saber qui era el màxim responsable de la Fiscalia que havia validat aquest comunicat. I ara el Fiscal General de l'Estat l'ha informat oficialment que ha estat ell, i li ha recordat que la institució és jeràrquica.

 

Instruccions exprés i directes

En la comunicació, García Ortiz hi sosté que “cap membre de la Fiscalia espanyola ha de ser investigat per la publicació d'una nota de premsa objectiva, neutral i que no infringia cap deure de reserva, perquè tots els correus electrònics —no sols els remesos pel lletrat de González Amador, sinó també els enviats pel fiscal— havien estat prèviament revelats pels mitjans de comunicació”.  A més, assegura que “indagar sobre el funcionament dels mecanismes de decisió del Ministeri Fiscal en la forma en la qual s'està fent només pot causar una deterioració al recte funcionament de la Justícia”.  

El fiscal general de l'Estat hi  insisteix: "La informació no s'hauria produït sense la meva prèvia autorització i les meves instruccions expresses i directes" i, per això, reitera que el TSJ de Madrid no és competent per seguir aquesta investigació. El Fiscal General respon així al magistrat instructor que havia requerit a la Fiscalia de Madrid informació sobre “qui va ser la persona física concreta que va intervenir en la decisió de fer públic aquest comunicat de premsa i el màxim responsable (en rang) de la carrera fiscal que va acordar o va donar el vistiplau a la decisió de difondre el comunicat”.

García Ortiz recorda que "ja va assumir la responsabilitat de la nota de premsa" en un acte institucional celebrat en la seu de la Fiscalia el 15 d'abril.  Des de la Fiscalia General de l'Estat es precisa que aquesta declaració, que es dirigia a resoldre especulacions sobre la seva “notòria i imprescindible participació en l'emissió de la nota de premsa”, ja va ser aportada a la causa que se segueix en el TSJM pel Fiscal superior encarregat del procediment.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!