Aclariment. La fiscal de la sala de Drets Humans i Memòria Democràtica, Dolores Delgado, ha aclarit aquest dimecres a ElNacional.cat que encara estudia la querella de Carles Vallejoprimer querellant per tortures a la Prefectura de Via Laietana 43 durant el franquisme, i que no ha validat que es mantingui la petició d’inadmissió, com va fer el juny passat la Fiscalia de Barcelona. En aquest informe, el ministeri fiscal sosté que els delictes de lesa humanitat i tortures no existien quan van passar els fets, entre el 1970 i el 1971, i aquests estan prescrits, a més de la barrera jurídica que suposa la Llei d’Amnistia de 1977. La Fiscalia de Barcelona va informar a aquest diari, dimarts, que la fiscal Delgado considerava “correcte” mantenir l’informe en el qual es demana al jutjat la no admissió de la querella, després de consultar-li a la fiscal del cas. Sigui com sigui, en aquests casos, la darrera paraula la tenen els tribunals.

Davant la primera negativa de la Fiscalia de Barcelona en el cas del dissident polític Carles Vallejo, les entitats Amnistia Internacional, CeAqua i Irídia  van demanar per carta a Dolores Delgado que “es posicioni amb relació a les querelles per crims del franquisme” i sobretot amb la nova llei de memòria (LO 20/2022), que va entrar en vigor el 20 d’octubre passat. La resposta de l'exministra de Justícia, amb un informe jurídic detallat, s'espera que arribi ben aviat a la Fiscalia de Barcelona.

La nova llei, clau

La llei de memòria fixa que s’investigaran els crims, i es crearà la figura d’un fiscal de Sala per a la investigació dels fets que constitueixin violacions de dret internacional i drets humans, incloent-hi, el cop d’estat, la guerra i la dictadura. No obstant això, alguns juristes, com Pep Cruanyes, han criticat que es deixa clar que l’estat espanyol no serà responsable, i es vincula la resposta a través de la norma de jurisdicció voluntària, que significa donar informació a l’afectat i prou.

Aposta per la investigació

Dolores Delgado va assumir aquesta nova Fiscalia de Memòria Democràtica a finals de juny i ha començat a donar forma a aquesta unitat, i s’espera que marqui directrius a totes les fiscalies per salvar els esculls legals, especialment per investigar els crims del franquisme. L’aposta de Delgado és per la investigació, sigui des dels jutjats o des de la fiscalia, i inclús si cal demanar empara a tribunals internacionals.

Una de les seves primeres actuacions a la Fiscalia de Memòria va ser coordinar-se amb el fiscal del contenciós per demanar que no s’aturessin les obres del Valle de Cuelgamuros, aprovat pel tribunal. I a l’agost va rebre el testimoni de les diligències del cas de Carles Vallejo, en el qual la fiscal de Barcelona va reiterar el seu posicionament d’inadmissió de la querella, sense fer cap referència a la nova llei de memòria.

En el cas de Carles Vallejo, primer de tot, la titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona, Carmen García, s’ha de pronunciar si admet o no la querella del sindicalista torturat a la Prefectura Via Laietana. Si la magistrada acorda la inadmissió, les acusacions personades segurament presentaran recurs de reforma, davant la mateixa magistrada, i d’apel·lació, a l’Audiència de Barcelona. Caldrà veure si la Fiscalia canvia els seus arguments inicials.