Judici amb escassa prova incriminatòria. L’Audiència de Barcelona ha jutjat dos joves, acusats de llançar dues ampolles de vidre a una furgoneta dels Mossos d’Esquadra, en la protesta per la detenció del raper Pablo Hasél, la nit del 20 de febrer de 2021 al passeig de Gràcia de Barcelona. En el judici, que s’ha celebrat aquest dimarts a la secció 5a de l’Audiència, el fiscal ha fet una petita rebaixa en el seu escrit d’acusació i ha demanat per a cada un dels nois 4 anys de presó pels delictes de desordres públics i atemptat contra l’autoritat, en lloc dels cinc anys de presó inicials. Els dos joves han explicat que van anar a la protesta, però que no van llençar objectes als furgons ni a ningú, i els seus advocats han demanat la seva absolució.

L’acusació de la Fiscalia s’ha fonamentat en el testimoni de tres agents de la policia catalana, dos dels quals han identificat els dos acusats com les persones que van tirar les dues ampolles de vidres. Res més. Ni vídeos. Tots dos van ser detinguts en marxar a casa, i a un d’ells se li van trobar que duia un centenar de rodaments a la butxaca, sense provar-se que els utilitzés; i a l'altre, un pal d’una bandera.

Rebaixa mínima

El fiscal Miquel Àngel Pérez de Gregorio n'ha tingut prou amb el testimoni dels tres agents policials i els atestats de les detencions per mantenir l’acusació, en assegurar que van usar la violència, aprofitant que eren en una manifestació. Això no obstant, ha rebaixat de 2 a 1 any de presó la petició del delicte de desordres públics, i ha mantingut els tres anys de presó pel delicte d’atemptat contra l’autoritat, amb les agreujants d’usar instrument perillós i llançament d’objectes perillosos. I del delicte lleu de danys en grau de temptativa ha rebaixat la petició de multa a 2.700 euros.

Els dos advocats defensors han insistit que “no hi ha cap prova de càrrec” per mantenir el delicte de desordres, cap concert previ, i cap agent ferit per mantenir el delicte d’atemptat, i encara menys per mantenir el tipus agreujat.

Dos judicis amb absolucions

Pablo Hasél va ser detingut el 16 de febrer de 2021 a la Universitat de Lleida, i a partir de llavors es van produir manifestacions de protesta en ciutats catalanes, algunes de les quals van acabar amb aldarulls i detencions. En el cas de Barcelona, s’han realitzat dos judicis a persones que van participar en les protestes per Hasél i han estat absoltes. El cas més recent, és el dels tres joves de Sant Cugat, l'advocat dels quals, David Aranda, va aportar una prova clau: coordenades de Google Maps del mòbil d'un dels investigats que descarta la versió policial que eren a la protesta, també del 20 de febrer de 2021 per Hasél. La fiscalia els demanava 2 anys de presó a cada un i l’Audiència de Barcelona els va absoldre perquè no va donar per acreditada la versió dels agents, que asseguren que els van identificar.

L’Audiència de Barcelona també va absoldre, el juny passat, Carles, el veí de Sants que va estar cinc dies en presó preventiva i a qui la Fiscalia demanava 3 anys i 6 mesos de presó per desordres públics en la protesta per l’empresonament del raper Pablo Hasél, la nit del 21 de febrer de 2021. El tribunal va validar la versió de l’advocat de Carles, el penalista Eduardo Cáliz, que deia que no va provocar desordres públics, i que moure de lloc una tanca, si és que ho va fer, no encaixa en el tipus delictiu. El raper Pablo Hasél continua en presó per diferents causes.