Segona absolució d’un manifestant que va estar en presó preventiva. L’Audiència de Barcelona ha absolt Carles, el veí de Sants que va estar cinc dies en presó preventiva i a qui la Fiscalia demanava 3 anys i 6 mesos de presó per desordres públics en la protesta per l’empresonament del raper Pablo Hasél, la nit del 21 de febrer de 2021, segons ha avançat Alerta Solidària aquest dijous. En el judici, el maig passat, l’advocat de Carles, el penalista Eduardo Cáliz, va sol·licitar la seva absolució perquè no es van provar les acusacions. El tribunal li ha donat ara la raó en afirmar que moure una tanca no encaixa en el delicte de desordres i que tampoc s’ha provat que aquesta acció s’usés per alterar la pau pública, segons la sentència a la qual ha tingut accés ElNacional.cat.

En la sentència, la secció 2a de l’Audiència de Barcelona afirma que és un fet provat que Carles va anar a la manifestació per protestar contra l’empresonament de Pablo Hasél a Barcelona, però que “no ha quedat acreditat” que sigui autor d’un delicte de desordres públics, en participar en grup i amb l’agreujant de participar en una manifestació, tal com l’acusava la fiscal, en aplicar-li el Codi Penal antic pel que fa a aquest delicte. El tribunal hi afegeix que dos agents dels Mossos van veure que Carles, que duia una jaqueta vermella i patins, va moure fins a tres vegades un tanca new jersey de la calçada, fet que impedia el pas dels cotxes, i que agents de la policia catalana van haver de baixar del vehicle per apartar-la.

“Cap dels actes de l’acusat que s’han acreditat (moure una tanca) són per si mateixos constitutius d’una conducta amb la qual s’alteri la pau pública a través d’actes violents o amenaces”, sosté el tribunal i afegeix que “tampoc ha quedat provat que va participar en els actes” que se l’acusen i, a més, conclou que “no està acreditat que la tanca que va moure l’acusat es va utilitzar de tal forma que alterés la pau pública.”

Audiència de Barcelona. Judici Carles, veí de Sants. Foto: ACN
L'Audiència de Barcelona, en el judici de Carles, veí de Sants, el maig passat. / Foto: Pol Solà / ACN

Cap vídeo ni imatges

A més, en la resolució, el tribunal manifesta que no hi ha cap vídeo ni fotografies que certifiquin que Carles va participar en grup en l’alteració de l’ordre públic, així com tampoc va donar cobertura a les persones que llençaven objectes contra el cordó policial. Reitera que els dos agents només el van veure moure una tanca, i que encara que fos tres cops, no s’ha evidenciat que fos per alterar la pau pública. I per tot això, l’ha absolt.

Fer por amb la presó

La formació Alerta Solidària, que defensa a la majoria de manifestants independentistes encausats, ha celebrat l’absolució de Carles i ha recordat que és la segona en 10 dies, després de la de Dren, que va estar un mes en presó preventiva, per una protesta contra la sentència del Suprem als líders independentistes catalans. En una piulada ha criticat obertament que les presons provisionals acordades a manifestants són per fer por i desmobilitzar. “Els jutges sheriff decideixen enviar a la presó a manifestants per imposar el terror al carrer i frenar protestes legítimes. Fins Quan?”, reclama Alerta.