Jordi Montull, condemnat pel cas del Palau de la Música, ha tornat a seure al banc dels acusats, aquest dimarts. L'Audiència de Barcelona ha jutjat la mà dreta de Fèlix Millet, i a la seva dona, Mercè Mir per haver ocultat el lloguer d'una finca del Masnou, que suma 31.500 euros, al tribunal que executa la sentència del cas d'aquesta institució. La secció 10a de l'Audiència de Barcelona que va condemnar Millet i Montull pel saqueig del Palau fins ara ha recuperat la meitat dels 23,8 milions d'euros que els van imposar de responsabilitat civil.

En el judici, el fiscal i les acusacions del Palau de la Música i del Consorci han demanat per a cada un d'ells dos anys de presó pel delicte frustració a l'execució, o alternativament a 6 mesos de presó. La parella ho ha negat a la secció setena de l'Audiència. "No volia fer cap trampa, pensava que estava ben fet, i ho vaig consultar als advocats", ha declarat Mercè Mir.

Montull en semillibertat

Montull va ser condemnat a 7 anys i 8 mesos de presó pel cas Palau, ha estat uns tres anys tancat i des del gener passat està en tercer grau penitenciari, i ha assistit al judici en llibertat. Fèlix Millet  va morir el març passa, i el tribunal executa la venda dels seus béns embargats.

"Aixeca la llebre"

El lloguer de la finca del Masnou era de 1.500 euros al mes i Mercè Mir el va cobrar en un compte bancari, tot l’any 2019 i 9 mesos del 2020. En el judici, el fiscal Abel Andrade ha assegurat que la parella va ocultar aquests ingressos al tribunal del cas Palau. Mir, però, ja ha abonat els 370.000 euros que li exigia la secció 10a com a beneficiària a títol lucratiu de l’espoli del Palau.

El fiscal ha afegit que Montull va ser qui “va aixecar la llebre”, quan l’any 2020 va comunicar al tribunal que només podia pagar 500 euros al mes perquè cobrava uns 2.000 euros de pensió i la seva dona, res. Un any després, Hisenda va descobrir que Montull declara aquests ingressos dels lloguers perquè té la casa a mitges amb la dona, i l’Audiència de Barcelona va enviar el cas a la Fiscalia. “Mir és cooperadora perquè el seu marit ocultés el retorn dels diners al Palau. És irrisori el que es va oferir a tornar enfront dels 23 milions exigits”, ha afirmat el fiscal i ha conclòs que amb aquesta ocultació la parella "volia i tenia cash".

Més lloguers sense declarar

L’advocada del Palau de la Música, Laura Parés, també ha insistit que la parella Montull Mir va ocultar el cobrament d’aquest lloguer al tribunal del cas Palau i que "no només calia aportar el llistat d’edificis embargats". També ha assegurat que els diners no eren per mantenir la casa amb ascensor del Masnou, com ha assegurat Mir, ja que de la documental aportada només hi ha pagaments anteriors i de poca quantitat.

Parés també ha recordat al tribunal que hi ha tres lloguers més que no han declarat els Montul, i aquests fets estan en un jutjat de Barcelona, juntament amb la seva filla Gemma; causa on també hi són les dues filles de Millet, Clara i Laia, per també haver cobrat uns lloguers de pisos embargats. 

L’advocada de la Generalitat, en nom del Consorci del Palau de la Música, també ha declarat que la parella “tenia una clara voluntat d’ocultar els seus béns” i ha detallat amb precisió les dates claus dels fets.

Per contra, Laura Bardají, advocada de Montull, i Alberto Rocha, de Mercè Mir, han negat aquesta ocultació. Han assegurat que el compte corrent on Mir cobrava va ser informat al tribunal, tot i que des del 2012 no tenia moviments.I que els diners eren per mantenir les altres propietats, que ara s’han pogut vendre “a un preu competitiu” i s’han aportat al tribunal del cas Palau.