Un dels artífexs de la transició argentina i exfiscal de la Fiscalia de la Cort Penal Internacional, Luis Moreno Ocampo, recentment popularitzat per la pel·lícula que retrata una etapa de la seva vida, Argentina 1985, ha proposat una "solució imaginativa" al conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol que impliqui activament les institucions de la Unió Europea davant els reptes que afronta en aquests moments el procés independentista, que des de Madrid donen per mort, i l'abandonament de la via unilateral per part del Govern, que confia en un referèndum pactat amb l'Executiu central. Ho ha fet als micròfons de Rac 1, en una entrevista en la qual s'ha preguntat "quin seria l'espai de sobirania dins de la UE per a Catalunya que tothom pot acceptar" i ha fet alguns suggeriments des de la seva perspectiva i experiència professional en la transició democràtica.

"Sobirania dins la UE"

En l'entrevista, el reconegut jurista ha reflexionat sobre el film i com va viure durant la seva època com a fiscal adjunt al judici contra les Juntes Militars argentines de la dictadura, i que va acabar condemnant, entre altres figures del règim, els expresidents Jorge Rafael Videla i Roberto Viola. Fent un paral·lelisme entre aquestes circumstàncies i el cas de Catalunya, Moreno Ocampo ha animat a buscar una "solució imaginativa" al conflicte polític, que assegura que ha anat seguint "més o menys" de prop. "Primer de tot, em sembla molt important que la independència es faci de manera pacífica, amb una batalla legal. És una passa molt bona, ens dona un millor espai de debat", ha celebrat, tot i que ha evitat entrar en les vulneracions dels drets dels catalans independentistes per part de l'Estat. A partir d'aquí, ha matisat, "el desafiament és com buscar dins de la llei models d'harmonització entre els que són partidaris de la independència i els que no volen que Espanya es desmantelli", ha opinat. Amb tot, ha suggerit que aquesta solució podria comportar donar més independència a Catalunya sense que Espanya senti que "perd la seva identitat".

El rol de la UE

Per tal de poder aconseguir aquest consens, Ocampo creu que "la UE hauria d'ajudar a mantenir certa unitat" entre les dues parts. "Ens fa falta gent imaginativa que ajudi a harmonitzar les dues posicions", ha emfatitzat. En aquest sentit, considera que "Catalunya és una oportunitat per imaginar una solució legal" a l'autodeterminació. "Quin seria l'espai de sobirania dins de la UE per a Catalunya que tothom pot acceptar?", s'ha preguntat el jurista, i ha afegit que la resposta vindrà a través d'un pacte que equilibri els interessos de les dues parts.