Negativa sense sorpresa. El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha rebutjat la personació de la Generalitat de Catalunya com a acusació particular a la peça separada del cas del 3% en la qual s'investiga el possible finançament il·legal de Convergència Democràtica de Cataluya (CDC), partit en concurs de creditors, a través de la productora audiovisual Triacom. En una providència, comunicada avui, el magistrat argumenta, com exposa el fiscal al seu informe, que "la Generalitat no ha acreditat la seva condició d'ofesa o perjudicada ni ha aportat dades per apreciar-la". A més, com sosté el fiscal José Grinda, assenyala que "a la Generalitat hi ha membres del partit polític directament hereu dels partits polítics investigats en aquesta causa", referint-se a Junts i PDeCat.

El president del Govern, Pere Aragonès, va ordenar per carta al director del gabinet jurídic de la Generalitat que sol·licités personar-se com a acusació particular a la peça de Triacom sobre el presumpte finançament irregular de Convergència. En aquesta peça s'investiga un suposat pagament de comissions per part d'empresaris al partit extint a través de la productora audiovisual Triacom, dirigida per Oriol Carbó. S'estima que es van destinar més de 30 milions d'euros. A la carta, Aragonès ha argumentat que, "en cas de ser acreditats", els delictes perjudicarien la Generalitat de Catalunya i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i que, per tant, "es considera procedent" que la Generalitat es personi com a "acusació particular". No obstant això, el jutge de l'Audiència Nacional ja va rebutjar que la Generalitat es personés com perjudicada en el cas central del 3%, on s'investiga empresaris per pagar aportacions a les fundacions de Convergència per obtenir, a canvi,  l'adjudicació d'obres públiques o estar ben posicionades. Aquesta petició va ser realitzada pel president Quim Torra.

 

 

El cas 3%

La causa Triacom, vinculada al presumpte finançament il·legal del partit dissolt, investiga pagament a  l'empresa, que va produir programes com El Gran Dictat, entre d'altres. La sospita és que a través d'aquesta productora s'amagaven aportacions, comissions o pagaments a Convergència, per un total de 31,3 milions d'euros entre 2008 i 2016. El modus operandi implicaria la creació de factures falses per destinar fons a altres causes, com el finançament de campanyes electorals. A la carta, Aragonès considera que el presumpte "frau contra les administracions públiques, malversació, tràfic d'influències o suborn" derivat d'aquest cas implicaria directament institucions públiques, fet que justificaria l'acusació particular per part de la Generalitat.

La investigació del cas de corrupció del 3% és finalitzada i pendent que la fiscalia Anticorrupció presenti l'escrit d'acusació i les penes que sol·licita. En concret, ha investigat a l'exdiputat en el Parlament i exconseller Germà Gordó així com a dos extresorers de CDC, a més de diversos empresaris, pels  delictes com a suborn, prevaricació, alteració de preus de concursos públics, malversació de fons públics, fraus i exaccions il·legals, blanqueig de capitals i finançament il·legal de partits polítics.