El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha decidit assumir la investigació del cas de les presumptes comissions il·legals del 3 per cent pagades per constructores a CDC a canvi de concessions d'obra pública, causa de la qual es va inhibir el Jutjat d'Instrucció número 1 d'El Vendrell (Tarragona), segons han informat fonts jurídiques a Europa Press.

El jutge del Vendrell, que portava el cas fins ara, va acordar enviar la causa a l'Audiència Nacional el mes de febrer passat seguint la petició de la Fiscalia Anticorrupció. El Ministeri Públic entén que la competència correspon a l'esmentat òrgan judicial atesos els delictes que s'investiguen i l'àmbit territorial on s'han comès.

Inhibició del jutge del Vendrell

Precisament en la interlocutòria d'inhibició, el jutge Josep Bosch assegurava que comparteix els arguments d'Anticorrupció i afirmava que la competència del cas l'ha d'assumir l'Audiència Nacional, a causa del greu perjudici per a l'economia d'aquest cas per la "generalització de la manipulació de concursos públics", la complexitat de la causa i el fet que hi ha alguns d'investigats que presumptament van realitzar operacions econòmiques a l'estranger.

El sistema de repartiment de l'Audiència Nacional va fer que la causa recaigués al titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5, que finalment ha acceptat quedar-se amb la investigació, han indicat les fonts consultades.

Germà Gordó i extresorers de CDC

El conegut com a cas 3% investiga l'exdiputat al Parlament i exconseller Germà Gordó així com a dos extresorers de CDC, a més de diversos empresaris, per presumptes delictes com suborn, prevaricació, alteració de preus de concursos públics, malversació de fons públics, fraus i exaccions il·legals, blanqueig de capitals i finançament il·legal de partits polítics.

El jutge del Vendrell va destacar que uns dels investigats, Andreu Viloca, presumptament va jugar "un paper essencial" com a tresorer i administrador de CDC i de les seves fundacions, portant un control exhaustiu de les licitacions i adjudicacions d'obra pública, a més de gestionar el pagament de les donacions a les fundacions Catdem i Fòrum.

Concretament, sobre el perjudici causat a l'economia, el jutge Bosch va subratllar que el pressupost agregat de les licitacions d'obres i serveis públics sota investigació assoleixen els 218 milions d'euros i les donacions a fundacions de l'òrbita de CDC es van elevar a 10,3 milions.

Finançament de CDC

Segons el jutge del Vendrell, la investigació ha destapat una "possible trama de finançament de CDC per mitjà de donacions d'empreses constructores d'enginyeria que resultarien adjudicatàries d'obres i projectes per ens sota el seu control polític", com els ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, Sant Celoni (Barcelona) Torredembarra (Tarragona), Figueres, Olot, Lloret de Mar (Girona), Infraestructures de la Generalitat, Autoritat Portuària de Barcelona i el Consorci d'Educació de Barcelona.

Quant a la probable comissió a l'estranger d'il·lícits penals d'alguns dels investigats com els empresaris Jordi Soler, Jordi Sumarroca, Sergio Lerma i Francesc Xavier Tauler, el magistrat va creure que està justificat enviar el cas a l'Audiència Nacional perquè en un informe de la Guàrdia Civil es constata el seu "coneixement i voluntat d'utilització de jurisdiccions estrangeres d'escassa o nul·la tributació".