El diari Financial Times, el gran referent internacional en informació econòmica, ha revelat els plans secrets del govern britànic que mostren com ja s'està preparant per si Escòcia esdevé independent després d'un nou referèndum. En concret el diari detalla els plans per traslladar els decisius submarins nuclears Trident, que actualment reposen a les bases de Coulport i Faslane, a la costa Oest escocesa.

Segons el diari, el ministeri de Defensa britànic està estudiant diverses opcions, com el trasllat dels submarins a bases als Estats Units o França. O bé, fixar un arrendament a llarg termini en les dues bases de la Marina Real. Es crearia en aquesta hipòtesi un nou territori exterior (British Overseas Territory) sense fronteres amb l'Escòcia independent. L'hipotètic territori s'ha descrit com un "Gibraltar Nuclear".

De totes maneres, l'opció preferent de Londres seria traslladar els submarins nuclears d'Escòcia a la base de la marina reial de Devonport, a la localitat anglesa de Plymouth. Una altra possibilitat seria destinar els Trident a un país aliat com els Estats Units, potser a la base naval de submarins Kings Bay de l'Armada nord-americana al sud-est de Geòrgia. També es contempla el trasllat a França, a l'Île Longue, a la Bretanya, on hi ha allotjats míssils.

Financial Times

"El Regne Unit elabora un pla per traslladar els submarins Trident a l'estranger si Escòcia s'independitza", titula el Financial Times

Financial Times cita com a font de la seva investigació "diversos funcionaris de rang alt".

Tot això ha sortit a la llum quan a finals d'agost el ministre britànic per a Escòcia, Alister Jack, va donar a entendre que el govern britànic autoritzaria el referèndum que proposa la primera ministra, Nicola Sturgeon, si aquesta convocatòria rep el suport d'almenys un 60% dels escocesos "en un termini sostingut de temps".  A principis d'agost, Michael Gove, ministre del Gabinet de l'executiu del Regne Unit, ja va obrir la porta a permetre una consulta si hi havia genèricament una "voluntat consolidada" de la població d'aquesta nació.

Amb la revalidació del seu govern a les eleccions el passat mes de maig, el Partit Nacional Escocès (SNP) de Nicola Sturgeon ha segellat un acord de governabilitat amb els Verds que inclou un nou referèndum sobre la independència durant aquesta legislatura, preferentment abans de finals de 2023

Els dos partits independentistes sumen 72 escons, 7 per sobre de la majoria absoluta. Amb el pacte, Sturgeon va considerar que ara "es fa més difícil, de fet impossible, que d'acord amb la democràcia un govern britànic es resisteixi al dret dels escocesos a decidir el seu futur".