Gir del govern britànic en relació amb un possible segon referèndum a Escòcia. Michael Gove, ministre del Gabinet de l'executiu del Regne Unit, ha obert la porta a permetre una consulta sobre la independència del territori escocès si hi ha una "voluntat consolidada" de la població d'aquesta nació. Gove ha expressat aquestes paraules en una entrevista al Sunday Mail.

Aquestes declaracions contrasten amb tot el que ha expressat fins al moment la plana major del govern britànic. El mateix Boris Johnson ha descartat aquesta hipòtesi en nombroses ocasions i sempre s'ha mostrat ferm amb el fet que no permetria un segon referèndum sobre la independència d'Escòcia. En canvi, ara Michael Gove ha manifestat concretament en aquesta entrevista que l'executiu del Regne Unit no s'oposarà indefinidament a l'autodeterminació escocesa i que "si hi ha clarament una voluntat consolidada a favor d'un referèndum, n'hi haurà un".

Ara no ho veu "apropiat"

Michael Gove ha indicat que "el principi que el poble escocès, en les circumstàncies correctes, pugui fer una pregunta (sobre la independència), segueix allà". Ara bé, el ministre de Gabinet del govern britànic també ha subratllat a l'entrevista: "Jo no crec que sigui apropiat, i la gent tampoc ho creu, que el referèndum es faci ara. És una distracció".

A més, Gove va esquivar concretar què s'entén per "voluntat consolidada". En tot cas, des que Boris Johnson és el primer ministre, el suport a la independència d'Escòcia s'havia disparat i en alguns sondeigs el 'sí' a separar-se del Regne Unit arribava pràcticament al 60% dels vots. Ara, però, el percentatge de partidaris de la independència ha caigut al 48%.

En les eleccions del 6 de maig de 2021, plantejades en clau plebiscitària, l'independentisme escocès va revalidar la majoria absoluta. La suma de l'SNP i els Verds és de 72 escons respecte als 65 que calen per tenir majoria. De fet, l'SNP es va quedar a un de la majoria absoluta (64), i va aconseguir un diputat més que en els comicis del 2016.

Per la seva banda, qui ha contestat a aquestes declaracions és Ian Blackford, el líder de l'SNP a Westminster. El diputat ha expressat que aquestes eleccions del maig ja van ser "un indicador de la voluntat consolidada" que reclama Gove. De fet, ha anat més enllà i ha asseverat: "No hauria de ser notícia que els conservadors es despertin finalment i vegin la realitat que el poble d'Escòcia ha expressat els seus desitjos democràtics en unes eleccions". A parer de Blackford, en els darrers comicis, els electors van expressar que "volen que el seu futur es posi a les seves mans".

El cap de files del partit nacionalista escocès a Westminster ha afirmat: "Si Boris Johnson continua ignorant el mandat que ha donat la població d'Escòcia de celebrar un referèndum, aleshores seguirà dient a la gent de la nació que la seva opinió no li importa. Sens dubte, això impulsarà i farà créixer el suport a la independència".

 

Imatge principal: Michael Gove, ministre de Gabinet del govern britànic, en un acte. Europa Press.