El diari Financial Times, el més influent en el món econòmic internacional, ha publicat un editorial duríssim contra el president espanyol, Pedro Sánchez, a qui considera ja començar a veure amb un peu a fora de la Moncloa després de les eleccions autonòmiques a Madrid, on el PSOE ha quedat en tercera posició. El diari no amaga que tot plegat va començar amb una moció de censura impulsada pels socialistes a Múrcia, que va resultar fallida, i que ha acabat amb un Sánchez que està en el càrrec, "però no en el poder".

Segons Financial Times, els resultats de les eleccions han estat "humiliants" per al president espanyol i també per als seus socis de Podemos, i mostra errors gruixuts de la Moncloa. "El govern espanyol ha estat massa indiferent als intents que ha fet Madrid per suavitzar les restriccions quan els contagis han baixat. Quan els socialistes van intentar enderrocar de forma maldestra el govern regional de centredreta a Múrcia, a l'est d'Espanya, a principis d'any, Díaz Ayuso va aprofitar l'oportunitat per convocar eleccions anticipades a la regió de Madrid. I els electors s'han mostrat encantats amb el seu carisma i les seves provocacions de dreta extrema, que han fet que se la comparés a Donald Trump", indica.

Financial Times

"Espanya troba un nou campió de la dreta", titula l'editorial de Financial Times

El diari se'n fa creus que tot plegat hagi acabat amb un Sánchez "debilitat" per les males actuacions del PSOE, i amb un president lligat ara a una "esquerra radical malferida", amb un líder, Pablo Iglesias, "que va renunciar a la vicepresidència del govern espanyol per enfrontar-se a Díaz Ayuso i que ha perdut de forma estrepitosa". "La sort de Sánchez pot millorar si la pandèmia s'esvaeix. Té diners de la UE per gastar. I serà difícil desbancar-lo abans de les eleccions del 2023. No obstant això, cada vegada més sembla que està en el càrrec, però no en el poder", sentencia.

Financial Times adverteix que el llenguatge groller d'Ayuso i el discurs que ha utilitzat no només tindrà impacte a Espanya sinó també a Europa, perquè és de ben segur un anticipi de cara "als electors que estan farts de les mesures de tancament dictades per la pandèmia", que s'ha vist que no són pas pocs. "Fins i tot pot animar altres partits de centredreta que es debaten entre la tradicional moderació democristiana i l'atractiu popular que tenen les polèmiques de dreta dura", ha afegit. 

El diari britànic també fa menció de la desfeta de Ciutadans, que ha quedat com una formació extraparlamentària a Madrid, i pronostica que ara s'encararà a un "col·lapse a escala espanyola". No amaga la confusió que ha estat sempre aquest partit, des que va saltar des de Catalunya a la política espanyola. "En realitat, Cs mai ha fet el paper fonamental que se li atribuïa [de centre polític]. Impulsat pel nacionalisme espanyol després del referèndum il·legal sobre la secessió de Catalunya el 2017, i amb la voluntat de desplaçar el PP, que estava tacat per la corrupció, com a principal força de l'oposició, va girar cap a la dreta, i va ensorrar la seva raó de ser", indica. 

Finalment l'editorial considera que arran de la polèmica entre Madrid i el govern espanyol, controlats un pel PP i l'altre pel PSOE, l'estat de les autonomies ha quedat "desarticulat".