"Més autonomia dins d'un estat espanyol reformat". Aquesta és la fórmula perfecta pel Financial Times, que aquest diumenge va dedicar el seu editorial a Catalunya i a emplaçar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a garantir un major control dels recursos financers a Catalunya, així com dotar-la de més autonomia; però també insta el PP i Cs a donar suport als socialistes "per trobar un terreny comú".

Després de fer un repàs pels esdeveniments viscuts els darrers mesos, el diari britànic subratlla que, com el de Mariano Rajoy, l'executiu del PSOE "està compromès sense reserves amb la unitat d'Espanya" i amb la Constitució del 1978, mentre que el Govern continua compromès amb la independència i, això, recorda, "són posicions irreconciliables".

Ara bé. Malgrat destacar que són "posicions irreconciliables", també posa de relleu que "hi ha maneres de drenar l'atmosfera política del verí que ha convertit la confrontació en el desafiament intern més seriós d'Espanya des del fallit cop militar del 1981". De moment, el rotatiu britànic considera que la reunió entre el president Quim Torra i Sánchez "va oferir un bri d'esperança" i va demostrar que "és possible que es desenvolupi un diàleg constructiu i pràctic en els propers mesos i anys".

Reconèixer la nació

Tanmateix, però, el també líder socialista va negar rotundament la possibilitat de celebrar un referèndum per la independència perquè, assegura, "ell és cautelós a l'hora de fer concessions als separatistes catalans", al mateix temps que posa damunt la taula que el PSOE ha dedicat al llarg dels anys molta atenció a la qüestió catalana.

La seva intenció és arribar a un acord per "ampliar l'autonomia" dels catalans, però, això sí, respectant la Constitució. Una iniciativa que podria dotar Catalunya d'un "major control dels recursos financers" i que, a més, "hauria d'incloure el reconeixement explícit dels catalans com a nació, enlloc de dotar-los d'una nacionalitat no identificada".

Tot plegat, i sempre a parer del diari citat, podria comportar una reforma del Senat "per fer-lo més representatiu de les comunitats autònomes del país" i portaria Catalunya "pel camí més sensat": més autonomia, sense marxar d'Espanya. Però aquestes possibles reformes, sosté, "mai satisfarien els secessionistes intransigents".