Darrere de cada pres polític, hi ha una família. I aquestes són les que més pateixen la privació de llibertat dels Jordis i dels vuit consellers tancats a les presons madrilenyes pel procés independentista.

El Matí de Catalunya Ràdio ha reunit aquest dijous els fills d’alguns dels empresonats, que han relatat com estan vivint la situació.

Els que fa més dies que no tenen el pare a casa són l’Oriol Sànchez i el Pol Folguera, fills de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament.

En aquest temps, l’Oriol només ha pogut visitar el president de l’ANC —i ara número 2 de la llista de Puigdemont— en una ocasió, tot i que la família hi està en contacte. Diu que Sànchez està gairebé desconnectat de l’actualitat, i que només va saber del discurs de la seva filla a la manifestació pels presos per algú de Soto del Real.

De la seva banda, el fill de Cuixart encara no ha vist el seu pare en aquest temps. Tot i això, assegura, el líder d’Òmnium sap que té “l’escalf” de la família.

Diada de la llibertat manifestacio  11 N laura gomez

Manifestació per la llibertat dels presos. Imatge: Laura Gómez

“El moment més dur”

Els fills dels Jordis i dels consellers coincideixen que el moment més dur va ser en assabentar-se de l’empresonament.

L’Oriol Sànchez confessa que ni ell, ni la seva germana, ni la seva mare “ens ho esperàvem”, i que ho van saber “en el mateix moment que tothom”. Això mateix corrobora el Pol, fill de Cuixart.

Sí que s’ho esperaven els fills dels consellers. Bernat Asensio, fill de Meritxell Borràs, afirma que la seva mare va dir-li que “es preparés” perquè “això podia acabar malament”. El Bernat també destaca que “és molt dur ser a 40 centímetres de la teva mare i no poder-la tocar”, en referència a les visites a la presó que no són vis a vis.

De la seva banda, la Laura, filla de Jordi Turull, assegura que “l’últim cop que l’acomiades [al pare] és molt dur”, ja que “saps que no el veuràs en un temps”.

El dia a dia a la presó

Sobre la vida a la presó, tots coincideixen que els seus pares estan “bé”. A més, afegeixen que estan aprofitant per fer altres activitats.

Cuixart estaria aprenent anglès gràcies al seu company de cel·la, un intern irlandès; de la mateixa manera que Joaquim Forn, també immers en la llengua de Shakespeare. Segons afegeix la seva filla, Elisabet Forn, el conseller d’Interior també “s’està aprimant molt”, ja que està fent “molt d’esport”.

També s’ha passat a l’activitat física Meritxell Borràs, a qui, segons el seu fill Bernat,“li està ajudant molt” la companyia de la consellera Dolors Bassa.

Sobre l’estada de Sànchez a Soto del Real —es va dir que havia estat increpat per algun intern—, el seu fill Oriol assegura que la relació amb els companys és “cordial”, i que els presos “no busquen problemes", ecara menys amb Sànchez i Cuixart, ja que “els altres interns saben que no han fet res”.

Agraeixen el suport

Els joves han celebrat que les divergències polítiques no eviten que rebin escalf per totes bandes. Diuen que tenen amics d’ideologies diverses, però que tots s’han preocupat per ells.

En aquest sentit, deixen clar que en general la gent no entén l’empresonament. “En cap país normal hauria de passar això”, ha conclòs el fill de Cuixart.

La conversa d’avui amb Mònica Terribas se suma als missatges que han publicat a la xarxa el mateix Bernat Asensio, fill de Meritxell Borràs, i Nacho Rull, nebot de Josep Rull, on relaten el seu sentiment davant dels empresonaments.