El debat d'investidura d'ahir no va donar la presidència de la Generalitat al candidat d'ERC, Pere Aragonès. Junts per Catalunya va decidir abstenir-se, com ja s'havia avançat prèviament, i els 42 vots d'ERC i la CUP es van quedar lluny dels 68 necessaris per aconseguir la majoria absoluta. De cara al segon assalt previst pel pròxim dimarts, el diputat de Junts Joan Canadell ha compartit un fil a Twitter on, per un costat, ha valorat el discurs del candidat des d'un punt de vista crític, però també destacant-hi els punts positius i, per l'altre, ha mostrat el seu rebuig envers el preacord d'ERC-CUP. 

La manca d'un full de ruta

La primera conclusió de Canadell és que el Ple "no va anar bé". Segons ell, Aragonès té "pressa" per fer un Govern, però no va concretar prou, una estratègia que ha titllat d'errònia.

Ha fet referència a l'absència d'un full de ruta compartit cap a la independència, assegura que des de Junts aposten per la via ràpida, amb un embat similar a l'1-O del 2017, mentre que ERC prefereix una taula de diàleg "lenta" que "ens tornaria a l'any 2012".

En aquest sentit, ha declarat que el pacte no s'aconseguirà en "en tres o quatre dies", tot i que descarta anar a noves eleccions. 

 

@jcanadellb

El paper del Consell per la República

El diputat també ha fet referència al paper clau del Consell per la República en el moment en el qual el govern espanyol digui el "no" definitiu. Canadell considera que des del Consell es prepararà "un nou embat", atès que "des del Govern no podrem fer-ho". 

Mentrestant, afegeix, s'ha de fer "un front comú dels partits independentistes al Congrés dels Diputats". 

Contra l'acord amb la CUP

Quant a l'acord amb els de Dolors Sabater, destaca que, tot i que també hi ha punts amb els quals estan d'acord, critica que es parli "d'un Govern d'esquerres" perquè, si és així, "demanar el vot dels 32 diputats de Junts no és massa lògic". Canadell optaria per parlar d'un govern "republicà i transversal que inclogués als socialdemòcrates i els liberals". "Això ha estat una errada del candidat", ha afegit.

 

@jcanadellb

Reclamar a Espanya les ajudes europees

Respecte a l'ús dels recursos, tot i que el diputat valora positivament algunes de les propostes, assegura que no hi ha prou recursos. "Suposen entre 6000-8000 milions més anuals. D'on sortiran?", s'ha preguntat. 

Assegura les propostes només serien viables si s'aconseguís l'autodeterminació, per això ha insistit a construir aquest front comú a Madrid i exigir "allò que ens pertoca". Ha fet referència al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) mitjançant el qual es podria accedir a un 2% del PIB (4.600 milions d'euros a Catalunya). Finalment ha criticat Aragonès per no incloure en el seu discurs cap referència al dèficit estructural d'infraestructures que pateix avui el país. 

 

@jcanadellb

Una aposta per "l'economia de valor"

Per últim, ha parlat dels punts que ell considera positius del discurs d'Aragonès. Segons Canadell, comparteix la idea del candidat de "pensar en gran, en l'economia de valor en compres de la de volum, la societat del coneixement".

El diputat defensa que el futur de Catalunya s'ha de basar en "la plena ocupació de qualitat" i, en aquest sentit, ha destacat que l'acord amb la CUP no parla de la "necessària apostar per la inversió en recerca, desenvolupament i innovació". 

Per tant, explica que estant d'acord en la idea, però no en el fet que no es prioritzin les polítiques destinades a aquest sector. 

@jcanadellb

 

En definitiva, Canadell considera que "cal poder avançar plegats i trobar un punt d'acord que ens emplaci a tots i ens sentim prou còmodes" i, per aconseguir-ho, "l'única solució és seure i parlar durant les pròximes tres setmanes". "En uns dies no hi haurà prou", ha afegit. 

 

@jcanadellb

 

 

Imatge principal, Joan Canadell / Júlio Díaz