El tortosí Ferran Bel fa el pas definitiu. No serà el candidat del PDeCAT a les eleccions generals del 23 de juliol i deixa la política activa. Ho ha anunciat aquest dimecres des del Congrés dels Diputats, on acumula 8 anys d’experiència parlamentària. L’exalcalde de Tortosa se’n va traient pit d”haver-se sentit útil” en aquesta legislatura que s’ha acabat de forma sobtada per l’avançament electoral i, a més, ha reivindicat el PDeCAT, “hereva de CiU”, com un “espai sobiranista i independentista pragmàtic” que, al seu entendre, "està orfe".

“Ens hem sentit molt útils i l’aritmètica parlamentària ens ha permès incorporar moltes propostes a les iniciatives legislatives. Hem presentat milers d’esmenes i n’hem transaccionat 500”, ha explicat Bel, que ha recordat que ha viscut “uns anys molt intensos”, en referència a les mocions de censura, les crisis econòmiques, la pandèmia, un 155 “impensable” i un canvi de cap d’Estat. Pel que fa a l’activitat legislativa, ha subratllat que la reforma laboral es va aprovar, al marge de l’equivocació d’Alberto Casero, amb els vots de la seva formació, entre d'altres. En els últims mesos, el Congrés havia nomenat Bel com a president de la tercera comissió d’investigació de l’Operació Catalunya, que ha quedat escapçada per les eleccions anticipades i la dissolució de les Corts.

El llegat de Convergència i Unió: “L’espai està orfe”

En el comiat des de la cambra baixa, Ferran Bel ha reivindicat “la tradició de Convergència i Unió”, ha desitjat que aquesta corrent política “tingui continuïtat” i ha defensat que l’espai polític que representa el PDeCAT “està orfe” de propostes electorals. “Potser voten altres formacions polítiques, però aquest espai de sobiranisme i independentisme compromès, pragmàtic i realista continua existint”, ha explicat el tortosí, que ha assegurat que "el PDeCAT tardarà més o menys, però segur que es recuperarà”.

Bel, que ha estat senador durant quatre anys i diputat durant vuit, ha dit adeu a la política activa vaticinant que un pacte PP-Vox després de les eleccions generals “seria una situació molt complicada a Catalunya”. “Que hi hagi governs del PP ho puc entendre, i em sembla de normalitat democràtica, però quan els governs estan condicionats per partits d’extrema dreta em sembla més preocupant”, ha dit el ja exdiputat, que ha assegurat que l’acord al País Valencià “pot anticipar el que pot passar al conjunt de l’Estat”.

PDeCAT es presentarà com a Espai CiU

En aquestes eleccions d’estiu, el PDECAT es llança a reivindicar descaradament “el llegat de CiU”. Per això, i després que ho decidís el Consell Nacional, la formació concorrerà als comicis del 23-J amb la marca Espai CiU. L’executiva del partit ha fet una crida a totes les forces polítiques que “reivindiquen el llegat de CiU a sumar-s’hi”, amb l’objectiu de conformar un “espai de representació política” que defensi els interessos de Catalunya “des de la centralitat política i lluny de bloquejos i simbolismes estèrils”. El PDeCAT comença ara la confecció de les llistes electorals i el primer pas serà la celebració d’un altre consell extraordinari per validar la candidatura final que proposarà la direcció.