L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, s'ha acollit aquest dilluns al dret de no declarar davant del fiscal del Tribunal Suprem, després de la seva citació com a conseqüència de la voluntat d'acollir el referèndum de l'1 d'octubre a la seva localitat. Bel ha estat cridat a Madrid i no a Catalunya com la resta d'alcaldes ja que és diputat del Congrés pel PDeCAT i, per tant, aforat. "Els alcaldes no hem comés cap delicte", ha denunciat, acompanyat de la coordinadora de la formació, Marta Pascal, que ha reblat que "no hi ha res més legítim al món que poder votar en un sistema democràtic".

Bel hauria d'haver passat pel mateix procediment que Francesc Homs fa uns mesos de concessió d'un suplicatori prèvia votació a la cambra baixa espanyola, però va decidir acudir-hi de forma voluntària. "No tinc res a amagar i tractaré amb respecte les institucions, el respecte que no han tingut amb mi en ser citat", deia aquest matí en una entrevista a la Cadena SER. En aquest estat de coses, ha decidit fer com altres alcaldes catalans, que s'han acollit al dret de no declarar en les successives citacions ordenades pel fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, a les seus regionals.

En el recorregut que els diputats han dut a terme des de la seu de la Delegació del Govern a Blanquerna, Bel anava acompanyat dels companys de grup Lourdes Ciuró, Carles Campuzano, Antoni Postius, Míriam Nogueras, i de Joan Capdevila i la senadora Laura Castel, tots dos d'ERC, d'Aitor Esteban, del PNB, i de Josep Vendrell, d'En Comú Podem, entre d'altres polítics defensors del dret a decidir i el referèndum.