El ministre del Interior, Fernado Grande Marlaska, ha assegurat que la violència que s’ha viscut aquest dies als carrers de Catalunya ha estat de major impacte que la del País Basc. Les forces policials, assegura el ministre en una entrevista La Razón, “no s’havien enfrontat mai a una violència d’aquesta naturalesa per com buscaven el cos a cos, a més dels mitjans que utilitzaven".

Marlaska surt en defensa del dispositiu policial activat un cop feta pública la sentència del judici al procés  i admet que violència exercida va ser més intensa i greu del que s’esperaven. “Ningú s’esperava aquest tipus de violència”.

El ministre rebutja les manifestacions del president Torra que atribuïa la violència a grups d’infiltrats i assegura que “als actes vandàlics i violents de Catalunya hi ha subjacent l’independentisme violent”. Admet que es poden haver sumat moviments antisistema però insisteix que darrera els aldarulls hi ha l’independentisme radical i violent.

"Violents radicals independentistes"

El ministre rebutja taxativament parlar de violència policial i assegura que “la violència és només del violents radicals independentistes, que són els que pertorben l’ordre públic”. Els cossos policials, afegeix, “només utilitzen la força per garantir la seguretat de tots en el cas que sigui necessari”. Surt en defensa de l’actuació dels tots els cossos policials, inclosos els Mossos d’Esquadra. “Aquests dies no hi ha hagut diferències d’uniformes, sinó un de sol, en un treball coordinat i conjunt. El nostre balanç és que les coses es van fer bé”, afirma.

D'altra banda, el ministre també comenta que manté contacte amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, a diferència del president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i sosté que "s'ha vist clarament que sense el Cos Nacional de Policia els Mossos no podrien haver afrontat sols la situació". "Però també s'ha vist clarament que els Mossos han fet tot el que estava a les seves mans per garantir la seguretat pública en cooperació amb nosaltres", precisa.