Gairebé tots els grups ja s'han pronunciat en contra de la reforma del reglament que els lletrats han proposat i que, entre moltes altres coses, passa per la supressió de l'article 25.4, que obliga els diputats a renunciar a l'acta quan se'ls hi obre un judici oral per corrupció i que podria protegir la presidenta del Parlament, Laura Borràs, davant la causa oberta al TSJC. Ara bé, el PP català ha anat una mica més enllà demanant, directament, la seva dimissió.

El líder dels populars, Alejandro Fernández, ha afirmat que Borràs "hauria de deixar immediatament el càrrec ja que no s'ajusta al mateix|propi llistó ètic que els partits separatistes s'havien marcat".

Fernández ha recordat que l'article que pretenen modificar, és un article del reglament que els mateixos partits independentistes van aprovar l'any 2017 "per intentar donar lliçons als altres i donar a entendre que el Parlament de Catalunya lluitava més que cap altre contra la corrupció, quan és evident que fins que no hi ha una condemna una persona no perd el càrrec públic".

Així doncs, el president del PPC ha destacat que han mantingut aquest criteri "fins que els ha tocat a ells, ja que ara és Laura Borràs la que serà jutjada, gairebé amb tota seguretat, per corrupció". Fernández ha lamentat que “un cop més els partits separatistes tornen a desprestigiar les institucions”.

El document dels serveis jurídics de la cambra, avançat per El Periódico, proposa eliminar aquest punt perquè "no té cap precedent ni referent" en el dret parlamentari de la cambra, i perquè "contempla una causa de suspensió de l'exercici d'un dret fonamental que presenta seriosos dubtes de constitucionalitat respecte a la presumpció d'innocència". 

La resta, en contra

També s'han posicionat en contra d'aquesta reforma concreta els grups del PSC, Vox, En Comú Podem i Ciutadans. Tots quatre han coincidit en apuntar que es tracta d'una modificació "a la carta" per protegir Borràs davant la causa contra ella pel presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes.

Tot i que més discretament, ERC i la CUP també han aclarit que no veuen amb bons ulls aquest moviment. De fet, van ser els mateixos anticapitalistes els qui van proposar afegir aquest punt al reglament de la Cambra. En qualsevol cas, fonts parlamentàries han aclarit que són els grups els qui han d'impulsar una iniciativa com aquesta i posicionar-se, i no la Mesa.

 

Imatge principal: el líder del PP català, Alejandro Fernández / Foto: Sergi Alcàzar