Mariano Rajoy, Pablo Casado, Jorge Fernández Díaz i María Dolores de Cospedal. Són els quatre noms que més sonen pels passadissos del Congrés aquest dilluns. Els grups parlamentaris hauran de presentar en les pròximes hores les seves llistes de persones a qui s’haurà de demanar la seva compareixença en la comissió d’investigació de l’Operació Catalunya, i bona part de les formacions independentistes ja han començat a fer els seus llistats. Després, aquests noms hauran de posar-se en comú, i els grups poden vetar algunes sol·licituds.

La llista de Junts per Catalunya, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, inclou l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, els exministres Jorge Fernández Díaz, Luis de Guindos, Cristóbal Montoro; així com l'exconseller delegat de Banca Andorrana Joan Pau Miquel. També pretenen que siguin citats a comparèixer l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exconseller d'Economia Jaume Giró, l'exgovernador del Banc d'Espanya Luis María Linde, i Francisco Martínez, exnúmero 2 de Jorge Fernández Díaz.

La llista de la CUP, a la qual també ha tingut accés aquest diari, inclou tots els presidents del govern espanyol, des de Felipe González a Pedro Sánchez; tots els ministres de l’Interior i Defensa, entre els quals hi apareixen els populars Jorge Fernández Díaz, Juan Ignacio Zoido i María Dolores de Cospedal, i ministres d’altres èpoques com el socialista José Barrionuevo. També pretén que hi assisteixin les persones que han estat directores del CNI, com Félix Sanz Roldán o Paz Esteban; a més de tota la gent que ha dirigit el CNP, la Guàrdia Civil o ha estat secretari d’Estat de Seguretat.

Per la seva banda, Esquerra Republicana pretén focalitzar-se en els dos exlíders del PP: Pablo Casado i l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy. Ho ha deixat ben clar aquest dimarts el líder d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, que ha fet un resum avançat de la llista que els republicans proposaran properament. “Fa temps que Casado no parla”, ha justificat el republicà; a més d’assenyalar que la seva formació pretén dur “gent relacionada amb Banca Andorrana” i “alts càrrecs del PSOE”. “Villarejo parla millor del PP que del PSOE, per alguna cosa serà”, ha rematat.

De la mateixa manera, fonts de Bildu apunten que comparteixen amb Esquerra Republicana la voluntat de centrar-se en la petició de Rajoy i Casado. Així mateix, tot l’independentisme assegura que no es trepitjaran entre formacions, i que respectaran les propostes de forma de treball i compareixents que presentin uns i altres. Es preveu que hi hagi, en aquest sentit, joc net. Però tot queda pendent del que vulgui el PSOE

El PSOE té la voluntat de centrar-se amb el PP i dubtes amb Rajoy

Per altra banda, des del PSOE arrufen el nas quan sona el nom de Mariano Rajoy al costat del d’aquesta comissió d’investigació. Des de la direcció del grup parlamentari socialista apunten que “Rajoy sempre fa de Rajoy” i que, per tant, fer-lo comparèixer en comissions d’investigació no acaba resolent cap dubte. No es tanquen a aquesta possibilitat, però. Des del PSOE demanen respectar els terminis i no es creu que facin pública cap llista fins dijous, quan els grups l’han de presentar i quan es fixarà el mètode de treball.

Cal recordar, a més, que les intencions del PSOE passen per diluir aquesta comissió en una nova sobre la Kitchen. Ja van introduir una esmena el passat setembre en la qual es demanava que la investigació només se centrés en el govern del PP de Rajoy. És a dir, que no es preveu que tingui massa èxit demanar la compareixença de persones vinculades al PSOE.