L'exdirector del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) Félix Sanz Roldán ha defensat aquest dimecres la tasca feta des del servei d'intel·ligència espanyol i ha assegurat que sempre ha respectat "escrupolosament la llei". Així ho ha afirmat Sanz Roldán durant el col·loqui al Círculo Ecuestre després de ser preguntat sobre si és necessari augmentar els controls judicials al CNI per l'ús de programes espia com Pegasus. Segons l'exdirector del CNI, les actuacions i l'ús de l'espionatge a Espanya estan "completament reglats" i el que s'ha de fer és complir el que dictamina la llei. "És difícil que les coses estiguin millor de com estan a Espanya", ha afegit.

 Félix Sanz Roldán, que va estar al capdavant del CNI entre el 2009 i el 2019, ha posat com a exemple que s'ha de respectar el que estipula la llei sobre quines circumstàncies es pot entrar en la vida d'un ciutadà o el secret de les comunicacions en els casos d'espionatge.  En aquesta línia, s'ha referit concretament a la llei orgànica 2/2002 reguladora del control judicial previ al CNI. Si bé Sanz Roldán ha defensat la feina del servei d'intel·ligència, també ha reconegut que és "molt difícil" que la ciutadania confiï en un servei que desconeix com actua. 

Sanz Roldán, sobre el futur orde mundial

Durant el col·loqui al Círculo Ecuestre, l'exdirector del CNI també ha abordat altres qüestions, com un possible futur ordre mundial. En aquesta línia, ha exposat que en els pròxims anys l'ordre mundial quedarà dividit en tres pols: occident, liderat pels Estats Units; l'aliança xinès-russa, liderada per la Xina, i la resta del món, "que anirà pel camí que necessiti a cada moment". Tot i això, Sanz ha alertat que Rússia ho tindrà "difícil" per formar un bloc si no deixa d'atacar altres territoris. "La Xina vol ser seriosa, no anirà amb aquesta Rússia de la mà", ha apuntat. 

Segons l'exdirector del CNI, "Rússia és l'element més feble del panorama perquè si vol anar amb la Xina haurà de canviar". "La Xina vol anar per camins de 'soft-power', exercint influència sense començar guerres ni conquerir territoris. Rússia vol venir a posar una bandera i la Xina vol venir a posar una botiga. Algú que vol ser seriós com la Xina no anirà acompanyat d'aquesta Rússia", ha exposat. Pel que fa al gegant asiàtic, Sanz Roldán ha avisat que no farà "agressions grolleres" a occident, sinó que vindrà "amb cara d'amic i col·laborador". "Amb el temps caldrà jutjar si aquestes maneres són en realitat una agressió encoberta", ha alertat.