El govern espanyol, ara amb el PSOE al capdavant, torna a aliar-se amb el Tribunal Constitucional. Pedro Sánchez ha decidit impugnar l’acord de la Mesa del Parlament per tramitar la Iniciativa Legislativa Popular per declarar la independència i demana la suspensió de la tramitació de manera immediata. És una facultat que la llei dona al govern espanyol quan recorre iniciatives autonòmiques a l’Alt Tribunal i que es produeix quan el TC admet a tràmit el recurs. Per Félix Bolaños, aquesta maniobra és “absolutament coherent amb la política que està impulsant el govern espanyol, marcada per la llei d’amnistia i la negociació en múltiples fronts amb Junts i ERC. El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts ha esgrimit a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el recurs vol actuar contra una iniciativa que considera que és “divisiva”, “fractura la societat” i “genera tensió i fractura social i política”. Bolaños ha argumentat que aquesta maniobra protegeix la Constitució, que és “el marc de diàleg i de convivència”, protegeix l’Estatut d’Autonomia i l’autogovern de Catalunya, que estan regulats en normes que la ILP “tiraria a terra”, i protegeix “el diàleg, els acords i la capacitat d’entendre’s”.

 

Es tracta d’una ILP impulsada per Solidaritat Catalana per la Independència, un partit que ha anunciat que es presenta a les eleccions del 12-M, i que demana declarar la independència de Catalunya. La Mesa del Parlament la va admetre a tràmit fa un mes amb tres vots favorables (els dos de Junts per Catalunya i el de la CUP), una abstenció d’ERC i dos vots en contra (del PSC). Després de ser acceptada, la iniciativa havia de passar el procés de validació per la comissió de control de la ILP i, a partir d’aleshores, hauria tingut un termini de 120 dies hàbils per recollir les 50.000 signatures necessàries per començar el debat parlamentari. Així mateix, Vox i Ciutadans van anunciar que emprendrien accions legals contra la Mesa per haver admès a tràmit aquesta iniciativa, que comptava amb un informe desfavorable sobre la seva admissibilitat (de caràcter consultiu) del secretari de la comissió de control de la ILP, Xavier Muro.

Bolaños reivindica que “la defensa de la Constitució” és la “millor garantia” per a la convivència

A més, el ministre Félix Bolaños ha reiterat que el govern espanyol no aposta ni per “cap política aïllacionista” ni per “l’aïllament de Catalunya respecte a Espanya i a la resta d’Europa”, sinó que vol que Catalunya sigui “part essencial d’Espanya i de la Unió Europea”. “La defensa de la Constitució, de l’Estatut i de les institucions d’autogovern són la millor garantia per la convivència a Catalunya i de Catalunya amb la resta d’Espanya”.

📝 Les altres ILP de la independència al Parlament: aquest és el recorregut que van tenir

 

Aquesta decisió del Consell de Ministres se suma al recurs que va presentar el PSC la setmana passada. Els socialistes van votar en contra d’admetre-la a tràmit a la Mesa del Parlament i van presentar una petició de reconsideració a la Mesa, que es va rebutjar. Ara bé, el recurs del grup parlamentari encapçalat per Salvador Illa no tenia la capacitat d’aturar el camí parlamentari de la iniciativa, cosa que sí que passa si el pas el fa la Moncloa. 

El Govern retreu l’electoralisme de Pedro Sánchez

Just gairebé al mateix moment, des de la plaça Sant Jaume, la portaveu del Govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, ha etzibat al govern espanyol que “no ha après massa o res” i acudeix al TC per intentar “coartar el debat parlamentari”, cosa que “mai no serà una bona solució”. “Estan pensant en la campanya del 12-M i necessiten sobreactuar contra l’independentisme per interessos electorals”, ha proclamat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!