L’expresident del govern espanyol Felipe González és la darrera veu dins del PSOE que s’expressa per discrepar contra la reforma de la sedició, canvi que respon als pactes de Pedro Sánchez amb ERC. En una entrevista televisiva, González ha rebutjat aquest divendres que es tipifiqui com desordres públics el que va passar a Catalunya el 2017 -delicte amb el qual el govern espanyol ha substituït la sedició- i ha afirmat que la tipificació “no té comparació amb cap normativa europea”.

“Si han pretès tipificar el que va passar a Catalunya, la tipificació ni s’ajusta a la realitat ni té comparació amb cap normativa europea”, ha assegurat en una entrevista a Antena 3, que ha recollit l’agència Europa Press. “El que dic és que la norma que conec no és homologable amb Europa si tracta de tipificar els comportaments de setembre de 2017 a Barcelona”, ha concretat.

Felipe González ha afegit que si es repassen tots els ordenaments jurídics, “desordres públics és ocupar una estació de ferrocarril”. “No és el mateix el desordre públic, la gent que es mou pel carrer, que les autoritats portin al Parlament lleis de desconnexió”, ha subratllat l’expresident socialista.

L’antic líder socialista ha seguit parlant de la situació a Catalunya dient que “hi ha menys tensió que el 2017, sense cap mena de dubte”, però ha afegit que no es pot saber si el problema “està més a prop o més lluny de resoldre’s”. González ha afegit que “a pesar de la verbalització que fan els grups independentistes a Catalunya” avui en dia “estan molt més lluny dels seus objectius que el setembre de 2017”.

Contra el bloqueig al CGPJ

L’exmandatari espanyol també s’ha referit al bloqueig del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i ha afirmat que la reforma de la sedició no ho justifica. González ha demanat als actors fonamentals que “respectin i facin respectar” la Constitució espanyola. “Per fer-la respectar, primer l’han de respectar”, ha subratllat.

Per González, la “falta de respecte a la Constitució” que suposa tenir més de quatre anys bloquejat el CGPJ “no es pot justificar perquè vostè presenti una reforma de la Llei de sedició”. Segons el seu parer, aquesta no pot ser una excusa perquè fa un any, dos o tres anys no havia estat polèmica per la sedició i tampoc es van posar d’acord per renovar l’òrgan d’elecció dels jutges.

L’expresident socialista ha comparat les normes constitucionals amb els fonaments d’un edifici. “Encara que no es vegin a simple vista és allò on es fonamenta després l’edifici”, ha indicat. Al mateix temps ha advertit que si algú no compleix amb les normes està incomplint la seva promesa a la Constitució.

D'altra banda, González també ha dit que la llei del "només sí és sí" està malt feta i que cal corregir-la.