Pel que fa als expresidents espanyols, amb la comptada excepció de Zapatero, costa distingir la dreta de l'esquerra. Primer va ser José María Aznar qui va establir paral·lelismes entre l'assalt al Capitoli del Estats Units i el referèndum de l'1-O. Aquest dilluns ha estat Felipe González qui ha tornat a l'escena pública per a equiparar "tots els nacionalismes i populismes", on ha inclòs el trumpisme però també l'independentisme català. L'exmandatari espanyol els ha acusat de fer servir els mateixos mètodes: el "falsejament de la història". En canvi, no ha comprat la comparació que va fer Pablo Iglesias entre el president Carles Puigdemont i els exiliats republicans.

En una entrevista a la Cadena SER aquest dilluns al matí, l'expresident del govern espanyol ha assegurat que els de l'independentisme "són anteriors als esquemes trumpistes", però que "clar que estan en els mateixos esquemes". En aquest sentit, González ha afegit: "El que anomenem les fake news, notícies i informació falsa, interpretació falsa de la història, fets alternatius, la realitat que no es veu". I ha dibuixat un patró del que ha batejat com a "nacionalisme excloent": "Primer has de falsejar la pròpia història i després un enemic a qui culpar el més pròxim possible".

"Això ho hem vist en totes les versions imaginables. No només en l'àmbit espanyol, sinó també en altres països europeus", ha sostingut l'exdirigent socialista. Ha contraposat aquests esquemes als d'Angela Merkel, que representa tot el contrari. "Tots els nacionalisme i populismes fan polítiques excloents", ha conclòs en aquest sentit.

Felipe González també ha estat preguntat per la comparació que va fer el vicepresident segon Pablo Iglesias entre l'exili del president Carles Puigdemont i l'exili dels republicans durant la dictadura franquista. Ha dit que li "produeix" dos sentiments. En primer lloc, "dolor, pel terrible exili espanyol com a conseqüència del cop d'estat i la guerra civil". En segon lloc, "vergonya, vergonya aliena" per les paraules del líder de Podemos.

Aznar també

No ha estat l'únic expresident espanyol que hat fet servir aquest recurs. Abans va ser José María Aznar. “Als Estats Units han viscut un intent de cop d’estat, però nosaltres el vam viure l’octubre de fa uns anys”, va denunciar l’exdirigent conservador ara fa una setmana, que va preguntar-se: “Per què hauria de defensar que el que anomenen insurrectes als EUA no siguin sotmesos a la justícia i a Espanya defensar que siguin sotmesos a la justícia?”. Per aquest motiu, va avisar que alguns partits haurien d’anar amb “compte” a l’hora de valorar l’assalt al Capitoli. “Estan fent el mateix allà que aquí. No són més mereixedors de respecte els qui han fet un cop d’estat aquí, ni són millors, ni són més respectables”, va insistir.