L'expresident del govern espanyol Felipe González ha demanat aquest divendres respectar la presumpció d'innocència del Rei emèrit Joan Carles I, que ha abandonat Espanyaabans de donar "credibilitat" a allò que "digui una senyora", en al·lusió a qui va ser amiga íntima del monarca, Corinna Larsen. González ha defensat el "fantàstic servei" de Joan Carles I com a cap de l'Estat en una entrevista a TVE, on ha advertit sobre els perills de donar per bona la informació que es va sabent sobre el Rei emèrit.

"Quan algú dona credibilitat al que digui un policia corrupte o una senyora lligada a un altre, que la doni també quan es refereix a ells, no sigui que valgui la informació que donin en una direcció i no valgui en cap altra", ha avisat González, que ha assegurat que el llegat històric de Joan Carles I no l'"esborraran aquestes circumstàncies".

L'excap de l'executiu espanyol s'ha referit així a la investigació al monarca per les suposades comissions cobrades per l'adjudicació de l'AVE a la Meca a empreses espanyoles el 2011. A parer seu, tot això s'emmarca en una "campanya" que afecta el règim del 78.

En aquesta línia, González ha posat en relleu el paper de Joan Carles I abans fins i tot de l'aprovació de la Constitució del 1978. "El Rei va tenir un comportament constitucional abans que hi hagués Constitució", ha assegurat, per després recordar que "va dipositar la responsabilitat" de governar en l'Executiu "i es va replegar a una funció que després va consagrar" la Carta Magna.

Així, González ha reconegut que va mantenir una "relació fluida" amb el monarca malgrat ser un reconegut republicà. "La primera pregunta que em va fer va ser que per què era republicà. Nosaltres érem accidentalistes, però la monarquia era antisocialista", ha recordat.

L'expresident ha afirmat que, quan "això va desaparèixer, l'acceptació de la fórmula democràtica de monarquia constitucional va ser vàlida" per als socialistes. "Jo vaig comptar amb ell, i va fer un servei fantàstic a Espanya", ha conclòs.