Des de Galícia, i dins el Fòrum La Toja, s'ha reunit la flor i nata dels crítics contra els nacionalismes que no siguin l'espanyol. El que més dur ha estat és l'expresident del govern espanyol Felipe González, teòricament més progressista que qui l'acompanyava, Mariano Rajoy, tot i que aquest s'ha quedat curt en el seu discurs.

Així doncs, ha barrejat la història de la dictadura de Francisco Franco amb els partits democràtics actuals independentistes bascos i catalans per posar-los al mateix sac: "Amb Franco, ser espanyol era el que deia Franco que era ser espanyol. Per tant, hi havia un Torquemada que ens deia com ser espanyols". I de la premissa a la conclusió de l'expresident socialista: "Però és que ara hi ha molts que et diuen com ser espanyol, català o basc... Gallec es pot ser de moltes maneres. Però és que et tiren els cavalls a sobre. Hi ha un munt d'inquisidors".

Les declaracions han aixecat els somriures dels assistents que, més que un fòrum semblava un monòleg d'humor. I González no n'ha tingut prou i ha sentenciat: "A Espanya pot ser que en quatre anys hi hagi 57 partits representats al Parlament. O més partits que espanyols i serà difícil crear àrees de centralitat". Defensant el bipolarisme de dretes i esquerres, des de Cánovas i Sagasta el 1885, fins a l'actualitat amb PP i PSOE, González lamenta la diversitat en el vot. "Posem-nos les piles, ho dic pels 'Torquemados' de la Inquisició. Amb una ja en teníem prou, perquè ara et surtin més inquisidors".

"Jo no em fio de ningú que em demani la llibertat"

Més enllà dels partits i els nacionalismes, l'expresident espanyol també s'ha referit als presos polítics independentistes sense citar-los: "Jo no em fio de ningú que em demani la llibertat per a ell, sense abans demanar-la per a qui no pensa com ell. El qui crida llibertat, d'acord, però és per a tu o per a qui no està d'acord amb tu? Si ho demanes per a qui no està d'acord amb tu, em mereixes confiança. Si no és així, no pertanyo al mateix club".

Més enllà del seu discurs reiterat, González ha coincidit amb Mariano Rajoy en reclamar un acord entre el PSOE i el PP que faci possible la renovació pendent d'òrgans constitucionals com el Consell General de poder Judicial (CGPJ). En el diàleg que han mantingut en el marc de la III Fòrum La Toja-Vincle Atlàntic, tots dos s'han referit a l'anormalitat de la situació respecte a la renovació de l'òrgan de govern dels jutges. Rajoy ha reprès aquest assumpte per precisar que ell no dona la culpa "a uns o altres" del que està passant, perquè aquest no és el seu paper, però ha insistit que s'ha d'aconseguir una entesa.

Fotografia de portada: Felipe González i Mariano Rajoy a Galícia