L'expresident del govern espanyol Felipe González ha afirmat aquest divendres que no creu que hi hagi a Espanya ningú "més capaç de fer el ridícul" que el president a l'exili, Carles Puigdemont.

En un debat celebrat aquest tard sobre "Política i Periodisme" a l'Oratori San Felipe Neri, el març del 211 aniversari de la constitució de les Corts de Cadis, l'expresident socialista ha respost així a les declaracions que ha realitzat Carles Puigdemont a la seva sortida de la presó de Sàsser, a Sardenya (Itàlia), en les quals ha ironitzat sobre la seva detenció dient que "Espanya no perd mai les oportunitats de fer el ridícul".

En la trobada en la qual debatia amb el periodista Augusto Delkáder, Felipe González s'ha mostrat partidari de mantenir el diàleg "amb el govern independentista" català i amb la societat catalana fracturada" per resoldre el conflicte políticament.

"Aquí fa falta política, però política dins de la Constitució" que és "el nostre primer cinturó de seguretat", ha afirmat l'expresident per indicar que, si no es vol judicialitzar el conflicte català, com ha succeït, el que no es pot és "incomplir les regles del joc" i voler fer un referèndum d'independència.

Crítiques al PP

González ha comentat també que li "irrita més" que els que incompleixen la Constitució siguin "els que la defensen", amb referència al PP i a la seva negativa a renovar els vocals del Consell General del Poder Judicial com mana la Carta magna.

Una actitud que li "inquieta més que veure venir de cara als que volen carregar-se-la (la Constitució)". Segons la seva opinió el PP se situa amb la seva negativa a renovar els òrgans constitucionals "al terreny" de Carles Puigdemont, incomplint la legalitat. "Els prec que facin l'exercici de mostrar que per defensar una norma cal complir-la", ha incidit..

Per a González, "no sembla lògic" que "un partit com el PP que s'autoproclama constitucionalista" no compleixi amb la llei. "Si no li sembla bé com funciona alguna cosa, d'acord. Primer compleix la llei i després, proposa la reforma per canviar el que no t'agrada", ha opinat. "La Constitució són els fonaments de l'edifici de la convivència i els fonaments no es veuen. Només es veuen quan s'esquerden, per això hem de respectar-los", ha relatat Felipe González.

Felipe González ha criticat que la política actual sigui "una política de trinxeres", "molt més crispada". Segons la seva opinió la crispació està generant "dany a la convivència democràtica, a la política i al periodisme". "Fa molt temps que estem en la política de trinxeres, jo no vull política de trinxeres, vull política de l'enteniment".

 

Imatge principal: l'expresident del govern espanyol Felipe González / Foto: Efe