El rei d'Espanya, Felip VI, ha titllat Andorra d'"Estat veí i germà" en la primera visita oficial que un monarca espanyol fa al principat pirinenc. En una intervenció bilingüe en català i castellà, tot i que a Andorra l'idioma oficial és el de Pompeu Fabra, el Rei ha expressat una "sincera gratitud" al poble d'Andorra per haver estat una terra d'acollida i d'adopció per a molts espanyols, tant del bàndol republicà com el franquista, que van buscar-hi refugi causa de la Guerra Civil.

Felip VI ha fet el seu discurs en el sopar que li han ofert els coprínceps episcopal i francès amb motiu de la seva visita.

El monarca espanyol ha aprofitat per aplaudir que Andorra s'hagi convertit, "com Espanya", en "un Estat de dret plenament democràtic" després que fos reconegut per l'ONU el 1993 en aprovar la seva Constitució. El sopar d'honor ofert pels coprínceps d'Andorra, l'arquebisbe de la Seu d'Urgell, Joan Enric Vives, i Patrick Strzoda, el representant del president francès, Emmanuel Macron, l'altre copríncep d'Andorra, ha completat la primera jornada de l'estada dels reis al país pirinenc.

Felip VI ha insistit a recordar que Andorra va ser "terra d'acollida per a espanyols", en particular en episodis tràgics de la història d'Espanya, com la Guerra Civil. "En aquell temps, aquest país va ser refugi i, de vegades, terra d'adopció definitiva per a ciutadans de les dues parts contendents en aquella guerra. En nom de tots ells i d'Espanya, vull mostrar en aquesta oportunitat la meva sincera gratitud novament al poble andorrà", ha remarcat Felip VI.

Després de la seva referència a la història, Felip VI ha fet al·lusió als moments "molt durs i difícils" que travessen Andorra i Espanya a causa de la pandèmia de la Covid, també per les dificultats que ha comportat per al turisme. "Expressem la nostra comprensió davant aquesta dificultat que compartim amb tota la regió pirinenca, i la nostra voluntat de col·laboració, com fem des de fa ja més d'un any en matèria d'atenció sanitària", ha afegit.

El Rei també ha ofert el suport d'Espanya perquè avanci la negociació de l'acord d'associació d'Andorra amb la UE amb la seva aspiració de ser part del mercat interior europeu. De la mateixa manera, ha valorat "el ferm compromís" d'Andorra amb l'organització de la cimera Iberoamericana prevista el 21 d'abril, a la qual tornarà Felip VI al costat del president espanyol, Pedro Sánchez.

El copríncep episcopal, Joan Enric Vives, ha indicat en una intervenció en català davant els reis Felip i Letícia que al principat li "convé tenir la comprensió i l'ajuda" d'Espanya en el procés d'obertura andorrana a l'exterior. El copríncep episcopal ha defensat l'esforç que està fent Andorra per obrir-se sense renunciar a la seva identitat i ha explicat que el principat es vol projectar al futur "com a país que participa responsablement en el concert internacional de les nacions, un país solidari i compromès amb les causes que fan progressar la humanitat".

L'estada dels reis espanyols a Andorra conclourà demà, divendres, amb una agenda de caràcter més cultural i el desplaçament a la parròquia d'Ordino.

A la fotografia principal, Felip VI i el cap de Govern, Xavier Espot.