Sense temps a pair el fracàs de la investidura d’Alberto Núñez Feijóo, la Casa Reial ha anunciat que obrirà una altra ronda de contactes amb les formacions polítiques per explorar la possibilitat de trobar un altre candidat a la presidència del govern espanyol. Segons ha explicat La Zarzuela a través d’un comunicat aquest divendres i després de rebre la visita de Francina Armengol, el cap d’Estat tornarà a convocar els partits el dilluns i el dimarts de la setmana que ve. Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i EH Bildu ja han avançat que no hi aniran, tal com han fet en les darreres ocasions. És la desena ronda de contactes que fa Felip VI durant els seus 9 anys de regnat.

Segons el calendari enviat, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo hi aniran el dimarts al matí, a les 10 i a les 11 respectivament, mentre que el gruix dels partits estan citats dilluns mateix. El primer en fer-ho serà, al matí, Javier Esparza (UPN), seguit de Cristina Valido (Coalició Canària) i Aitor Esteban (PNB), mentre que a la tarda serà el torn de Yolanda Díaz (Sumar) i Santiago Abascal (Vox).

Després de la derrota parlamentària de Feijóo, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, s’ha desplaçat a les quatre de la tarda al Palau de La Zarzuela per comunicar a Felip VI el resultat fallit de la investidura del candidat popular, en virtut de la Constitució espanyola. En sortida de l’expresidenta balear, la Casa Reial ha comunicat que començarà el dilluns 2 d’octubre i el dimarts 3 d’octubre el ritual de la ronda d’entrevistes amb grups polítics que van aconseguir representació en les eleccions estatals del 23 de juliol. De la mateixa manera, Armengol ha traslladat la comunicació reial als partits polítics aquesta mateixa tarda.

En la línia del que han fet en les últimes entrevistes amb el rei, Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i EH BIldu tornaran a plantar Felip VI, a qui no reconeixen l’autoritat, i renunciaran a acudir a La Zarzuela -s’espera que el BNG tampoc hi vagi-. No és una dada innòcua perquè aquestes quatre formacions representen 21 diputats al Congrés, una bossa de vots que són imprescindibles davant una eventual investidura de Pedro Sánchez. De fet, s’espera que el president en funcions es torni a postular com a candidat a la reelecció, tal com va fer en la ronda de contactes de finals d’agost. El dubte és si Felip VI li farà l’encàrrec aquesta setmana, sabent que amb tota probabilitat encara no tindrà lligats els suports necessaris, o deixarà passar un temps prudencial perquè tingui temps de convèncer els independentistes.

En qualsevol cas, amb el fracàs de Feijóo s’ha activat el rellotge de la repetició electoral. Tant bon punt va perdre la primera votació aquest dimecres, la Constitució preveu un termini de dos mesos perquè els candidats trobin els vots per una investidura, que poden provar tants cops com vulguin. El límit de temps per investir un president és el 27 de novembre. Si no hi ha quòrum, es convocaran automàticament eleccions generals per al 14 de gener.

L’elecció de Feijóo, per un “costum”

En la darrera ronda de consultes, tant Feijóo com Sánchez es van postular per anar la investidura. Ara bé, el monarca es va inclinar pel dirigent del PP perquè s’hi va presentar amb més suports -encara que insuficients- que el socialista, o sigui, 172 vots a la butxaca. Davant d’aquesta disjuntiva, Felip VI va triar el conservador perquè ho intentés acollint-se a un “costum”, en referència a l’elecció del candidat més votat.