“La defensa del marc de convivència democràticament elegit pels espanyols és testimoni viu del vostre compromís amb la societat i de lleialtat cap als nostres aliats en la recerca d’un món més segur i més just”. És el missatge que ha dirigit Felip VI a les forces armades en el seu discurs durant la Pasqua Militar, en el qual ha tornat a enarborar la Constitució. Després de recordar que el passat desembre la Carta Magna va complir 45 anys, el rei d’Espanya ha reivindicat que, durant tot aquest temps, les forces armades han complert amb “afany, abnegació, eficàcia i dignitat” la seva missió de “contribuir a garantir” que els espanyols puguin gaudir dels seus drets i llibertats reconeguts a la Constitució. També ha elogiat que la seva “entrega” és “exemplar i mereix tot el respecte i el més alt reconeixement”.

En un discurs que ha pronunciat davant la reina Letícia i la princesa Elionor (que hi ha assistit per primera vegada i lluïa l’uniforme de gala de dama cadet de l’Exèrcit de Terra), Felip VI ha destacat que la Constitució “va guiar el camí lliure i democràticament emprès pel poble espanyol” i ha subratllat que la jura de la Constitució de la princesa davant de les Corts Generals per convertir-se en hereva al tron va renovar “el compromís de la Corona amb aquest camí i amb tots els valors, principis i drets que estableix”. Així mateix, el rei ha apel·lat al “paper fonamental” de les forces armades i la Guàrdia Civil en “la preservació de la identitat històrica d’Espanya” i ha reconegut que són un “bon exemple de la noblesa del poble espanyol”.

 

Les paraules del monarca han anat en la línia de les que va pronunciar al seu discurs de Nadal, que va representar una autèntica oda a la Constitució, amb una crida a PSOE i PP a ser lleials a la unitat d’Espanya i la Carta Magna. En aquell moment, Felip VI va recordar que “cada institució, començant pel Rei, ha de situar-se en el lloc que constitucionalment l’hi correspon”, va insistir en l’obligació de “respectar la resta de les institucions en l’exercici de les seves pròpies competències” i va proclamar que “fora del respecte a la Constitució no hi ha democràcia ni convivència possibles”. Ni avui ni aleshores ha fet cap menció explícita a Ucraïna o al conflicte a Gaza entre Israel i Hamàs.

La ministra Robles reclama un “immediat alto el foc permanent” a Gaza

A diferència de rei, la ministra de Defensa, Margarita Robles, sí que s’ha referit obertament a la guerra a Ucraïna i al conflicte a Gaza i ha expressat que “no hi pot haver silenci” davant les violacions dels principis bàsics i regles del dret internacional humanitari i de la Carta de Nacions Unides, “sigui quin sigui el lloc on es produeixin”. La ministra ha condemnat “les violacions de dret internacional humanitari a Gaza” i ha demanat “amb tota contundència un immediat alto el foc permanent”.

Robles ha abanderat el compromís d'Espanya “amb la pau, la diplomàcia, la cooperació i la resolució pacífica de conflictes” en un “moment crític per l’estabilitat global” i ha subratllat que l'entrega de les forces armades per aquesta finalitat és “total i absoluta”. També ha recordat el suport que ha donat Espanya a Ucraïna en “el seu dret a la legítima defensa i en la seva lluita per la independència i sobirania davant la injusta i cruel invasió realitzada per Putin”.

Durant el seu discurs, la ministra també ha tingut paraules dirigides a la Constitució, que ha definit com un “exemplar marc de tolerància i convivència”. Robles ha asseverat que la Constitució permet als espanyols “ser cada dia més lliures” i “continuar forjant una societat més justa i igualitària” a través “del respecte i el compliment” de les seves obligacions.

Felip VI, Elionor, Letícia, Sánchez, Robles i Marlaska Pasqua Militar
La princesa Elionor, el rei Felip VI, la reina Letícia, Pedro Sánchez, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, durant la Pasqua Militar. / Foto: Europa Press

Una Pasqua Militar amb el guió previst

La tradicional Pasqua Militar, que va ser instaurada el 1782 per Carles III, s’ha desenvolupat tal com estava programat. El monarca ha arribat amb la puntualitat d’un rellotge suís davant de la Catedral de l’Almudena i ha baixat del Rolls-Royce quan passaven 25 segons de les dotze del migdia. L’ha rebut el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i a continuació l’han saludat la ministra de Defensa, Margarita Robles, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el cap de l’Estat Major de la Defensa (JEMAD), Teodoro Esteban López Calderón.

Tot seguit, després de 21 salves que han acompanyat l’himne d’Espanya, el rei, vestit amb l’uniforme de capità de l’Exèrcit de l’Aire i l’Espai, ha passat revista a les tropes i ha saludat la bandera d’Espanya. A dins del Palau Reial, el rei Felip VI, la reina Letícia i la princesa Elionor han saludat els 200 convidats i, posteriorment, ja al saló del tron, Felip VI ha imposat vint condecoracions abans de donar pas als discursos.

Felip VI passa revista tropes Pasqua Militar
El rei Felip VI passa revista a la Guàrdia Reial a la plaça de l’Armeria del Palau Reial durant la Pasqua Militar / Foto: EFE

Els últims discursos de la Pasqua Militar: la guerra a Ucraïna i els 10 anys de la fi d’ETA

Les últimes pasqües militars han estat protagonitzades per diferents temes d’actualitat candent. L’any passat els discursos de Felip VI i de Margarita Robles van estar centrats per la guerra a Ucraïna. En aquella ocasió, el rei sí que s’hi va referir per posar en relleu “l’evident importància d’invertir en Defensa” i destacar que la invasió russa d’Ucraïna havia cohesionat l’OTAN. Per la seva banda, la ministra de Defensa va treure pit de la col·laboració de l’Estat amb l’exèrcit ucraïnès i va afirmar que l’exèrcit espanyol continuaria enviant material en direcció a Ucraïna.

El 2022 Felip VI va abordar la lluita contra la pandèmia de coronavirus, l’erupció del volcà de la Palma i l’evacuació de l’Afganistan i va commemorar el desè aniversari del “cessament de la violència brutal” d’ETA apel·lant a “honorar amb gran emoció, memòria i dignitat les víctimes del terrorisme”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!