Fa gairebé un any que Rússia va iniciar la seva invasió a Ucraïna. Des que Vladímir Putin va posar-hi el primer peu, Occident ha condemnat la guerra i ha sortit en defensa dels ucraïnesos. Onze mesos després, amb el conflicte encara candent, el discurs de Felip VI en la tradicional celebració de la pasqua Militar havia d’anar enfocat al país de Volodímir Zelenski. El rei espanyol, de fet, ha carregat durament contra els russos i ha titllat la invasió de “brutal, il·legal i injustificable”. Segons el monarca, “l’agressió” ha fet que la guerra torni al continent i “posa en un risc seriós la seguretat europea”. És per això que el cap de l’Estat ha secundat l’augment en despesa militar en el seu discurs.

Vestit en aquesta ocasió amb l’uniforme del capità de l’exèrcit de l’aire —després que aquesta branca de l’armada espanyola hagi canviat el seu nom per incorporar ‘i de l’espai’ en la seva denominació oficial—, Felip VI ha arribat al palau Reial de Madrid quan passaven només dos minuts de les dotze del migdia, i a les seves portes l’esperava el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Un cop ha sonat l’himne d’Espanya i ha condecorat alguns militars, ha estat el torn dels discursos, i Felip VI en portava un dirigit, sobretot, a Ucraïna.

Tot i les condemnes a Putin, Felip VI ha volgut extreure algunes conclusions positives d’aquest conflicte bèl·lic. Ha assenyalat que la guerra ha fet tot el contrari que “provocar fissures entre els que defensem el dret internacional, la pau, la llibertat els valors democràtics”. Ha tret pit, doncs, del “reforç de la cohesió” que s’ha produït, a parer seu, a l’OTAN. En aquest mateix sentit, ha insistit que el conflicte bèl·lic entre ucraïnesos i russos ha posat de manifest “l’evident importància d’invertir en Defensa”.

En la mateixa línia ha anat el discurs de la ministra de Defensa, Margarita Robles, que ha assegurat que l’any 2022 quedarà per sempre marcat per aquesta guerra. Així mateix, ha assenyalat de manera directa al president rus, Vladímir Putin, afirmant que és “l’únic responsable” d’aquest conflicte. Ha tret pit també de quina ha estat la resposta de l’estat espanyol a aquesta invasió: col·laborant amb l’exèrcit ucraïnès i acollint refugiats.

Acompanyada del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, Robles també ha opinat que aquest conflicte és “una guerra contra Europa, els valors de la democràcia, els drets humans i la coexistència pacífica”. Així mateix, ha afirmat que l’exèrcit espanyol continuarà enviant material en direcció a Ucraïna per a defensar-se de la invasió russa. “El seu patiment és el nostre”, ha sentenciat Robles; a més de refermar la idea que cal invertir en Defensa: “No hi ha progrés sense pau ni seguretat”.

Felip VI Pasqua Militar
Discurs de Felip VI durant la Pasqua Militar / Foto: EFE