Un mes i mig després de la presència de Felip VI a la inauguració del Mobile, que es va saldar amb grans protestes, aquest dilluns el monarca espanyol torna a Barcelona, en aquest cas per presidir l'entrega de despatxos a la nova promoció de jutges sortits de l'Escola Judicial. L'acte se celebrarà a l'Auditori a les 12h del migdia. Felip VI estarà acompanyat de tota la cúpula judicial.

En aquest cas, després de les friccions entre Torrent i Colau i el Rei, segons l'agència Efe, no s'ha convidat a cap representant polític; la cúpula judicial ha al·legat que ho ha fet per remarcar la independència del poder judicial. Amb el Rei hi anirà, tan sols, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, com a "ministre de jornada" que acompanya cerimonialment el monarca, però no hi seran ni Roger Torrent, ni Enric Millo ni Ada Colau.

A l'acte hi serà present Gema Espinosa, directora de l'Escola Judicial i esposa del jutge Llarena. Tampoc hi faltaran el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, i el fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar.

La visita es produeix en un moment en què l'administració és més qüestionada que mai a Catalunya. La decisió de la justícia alemanya d'alliberar el president Carles Puigdemont i de no extradir-lo per rebel·lió ha reforçat les posicions dels que consideraven que l'acusació era abusiva. A més a més, diverses personalitats han acusat el govern central de judicialitzar la política, i als jutges de fer un paper que no els correspon. Per això, i pel suport demostrat per Felip VI a la repressió del sobiranisme, s'espera que torni a haver-hi protestes a Barcelona.