El Rei d'Espanya ha demanat avui de respondre amb generositat als grans desplaçaments de refugiats i migrants, als quals cal donar suport "perquè puguin portar una vida digna" i que, al seu torn, han de respectar "els valors que han de ser observats als països d'acollida".

En la seva tercera visita anual a Nova York com a Rei, acompanyat per la reina Letícia, Felip VI va obrir la seva participació en les sessions de treball de l'ONU amb una intervenció a la reunió d'alt nivell convocada pel secretari general, Ban Ki-moon, per abordar la crisi dels refugiats i la situació dels migrants, en què participen gairebé un centenar de caps d'Estat i de Govern.

Davant de més d'una vintena de mandataris de diferents continents, el Monarca va recordar que a les portes d'Europa truquen molts dels 65 milions de persones refugiades i desplaçades internes que "fugen dels conflictes, del terrorisme o de la persecució", sobre les quals va afirmar: "La nostra responsabilitat és acollir-les, en la mesura de les nostres capacitats, perquè puguin portar una vida digna".

"Els qui han estat expulsats de la seva llar per la força han de saber que compten amb el nostre suport per atendre les seves necessitats" i pot exercir el seu dret a la tornada, "a tornar a la seva terra", va recalcar Felip VI, abans de precisar que aquest retorn passa necessàriament pel final dels conflictes, la derrota del terrorisme i l'establiment de societats que respectin els drets fonamentals.

Un actor rellevant

Espanya continuarà treballant perquè així sigui i perquè tinguin èxit els dos pactes sobre migrants i refugiats que inicien el seu recorregut en l'actual reunió d'alt nivell, els resultats del qual, segons el Rei, marcaran "un punt d'inflexió" en un assumpte de "transcendència vital" i amb unes "dimensions morals i polítiques" que exigeixen "especial determinació, generositat i perseverança".

Després d'assenyalar que els espanyols aspiren que el seu país sigui "un actor rellevant" en una qüestió d'"enorme contingut ètic i humanitari", Felip VI va valorar els "bons resultats" que a Espanya li ha donat la seva experiència basada en "la garantia de la protecció de les persones" i en "un esforç intens i sostingut de cooperació amb els països emissors de migrants".

Va argumentar igualment que el fet "indefugible" que les societats de les nacions receptores són i seran diverses ha de ser "compatible amb el respecte als valors que han de ser observats als països d'acollida".

Impacte positiu

Els fluxos migratoris "gestionats correctament" tenen així "un impacte clarament positiu en les societats receptores", va continuar el Rei, que va animar a lluitar "coordinadament i eficaç" contra el tràfic d'éssers humans, donar protecció als "legítims demandants d'asil" i oferir "suport, solidaritat i assistència als països de trànsit i acollida de refugiats".

"Hem d'afavorir la integració dels refugiats i les vies legals per a la immigració" com una "responsabilitat compartida" en la recerca de solucions, ja que és un desafiament que "ens afecta a tots", va proclamar el Monarca davant de governants de països receptors i, fonamentalment, emissors de migrants i refugiats a la sala del Consell Econòmic i Social (Ecosoc) de l'ONU.

Portugal, Qatar i Colòmbia

Prèviament, Felip VI va assistir a l'obertura d'aquesta cimera a la sala del plenari de l'Assemblea General, on va saludar a representants europeus com Donald Tusk i Federica Mogherini, així com als portuguesos Jorge Sampaio i Antonio Guterres –aspirant a rellevar a Ban Ki-moon al capdavant de l'ONU– abans de reunir-se amb el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa.

A aquesta entrevista va seguir-la una altra amb l'Emir de Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani, a la seu de la representació qatariana a l'ONU, mentre que la reina Letizia va mantenir reunions amb la directora general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Margaret Chan, i la directora executiva de l'ONU Dones, Phumzile Mlambo Ngcuka.

Aquesta tarda, Felip VI s'entrevistarà amb el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i anirà amb Letizia a la seu de l'Institut Cervantes, on els Reis completen avui la primera jornada de la seva visita amb una recepció oferta a espanyols residents en Nova York que destaquen en els àmbits acadèmic, científic, mèdic, tecnològic, empresarial i cultural.