Un any més els feixistes i ultres han sortit al carrer per celebrar el dia de la Hispanitat. Un grup d'unes 200 persones s'ha trobat a plaça Espanya i, com ja és habitual, han caminat fins a Montjuïc, concretament a la plaça Sant Jordi. 

Equipats amb banderes espanyoles i banderes feixistes han pujat fins a Montjïc i han cremat estelades al mateix temps que han fet proclames a favor de la violència contra els independentistes. Una d'aquestes proclames s'ha dirigit als "comandos urbanos" a qui se'ls ha demanat que lluitin contra "els traïdors d'Espanya". 

manifestacion ultra en la plaça Sant Jordi, montjuic, saludos fascistas, discurso - Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

A més d'un acte de caràcter feixista, alguns dels participants a la concentració han aprofitat per vendre marxandatge com banderes i granades. Les salutacions feixistes han estat habituals durant l'acte. 

manifestacion ultra en la plaça Sant Jordi, montjuic, objetos nazis y fascistas - Sergi Alcàzar

manifestacion ultra en la plaça Sant Jordi, montjuic, saludos fascistas, discurso - Sergi Alcàzar

Fotos: Sergi Alcàzar

Manifestació a passeig de Gràcia

D'altra banda, el gruix d'espanyolistes s'ha manifestat aquest dimarts pel passeig de Gràcia de Barcelona en la manifestació de Convivència Cívica Catalana i Catalunya Suma por España amb motiu del Dia de la Hispanitat, i en què s'han corejat consignes per la unitat d'Espanya.

La manifestació ha començat en l'encreuament del passeig de Gràcia i el carrer Provença, amb la pancarta de capçalera 'Juntos por lo que nos une: España y la Hispanidad', i també onejaven banderes espanyoles i de països llatinoamericans.

La capçalera de la marxa ha comptat amb representants polítics de PP i Vox, però no amb els de Cs, que enguany han preferit celebrar un acte propi dilluns i participar aquest dimarts en unes carpes a la plaça Catalunya.

Els assistents, que han onejat banderes espanyoles i han corejat consignes com "Yo soy español", "Esta es la juventud de España" i "Puigdemont a prisión", han baixat pel passeig de Gràcia en direcció a la plaça Catalunya, han acabat la marxa amb discursos de membres d'entitats vinculades al constitucionalisme i la cultura hispanoamericana, i amb la lectura d'un manifest.

La contramanifestació

Per protestar contra la manifestació espanyolista i contra la concentració feixista, uns centenars de persones s'han manifestat contra el 12-O i la Hispanitat amb crits i pancartes contra el feixisme i la policia. Els CDR i altres entitats com Meridiana Resisteix han convocat la concentració a la plaça Universitat.

Els antiavalots dels Mossos d'Esquadra han vigilat de prop el recorregut perquè no es trobessin els dos grups antagònics i també han blindat la plaça Espanya perquè els antifeixistes no es trobessin amb la manifestació d'ultradreta de Montjuïc. Amb un recorregut erràtic per l'Eixample i el barri de Sants, la mobilització s'ha desconvocat poc abans de les 2 sense incidents.

 

Foto principal: Banderes feixistes a la manifestació ultra de Montjuïc / Foto: Sergi Alcàzar