Alberto Núñez Feijóo torna a fer servir Catalunya per concloure la campanya de les eleccions gallegues. El líder del PP ha fet una crida a no “agafar el criteri dels altres” i no “copiar i importar” allò que porta “la meitat del poble català a la fractura social, la decadència econòmica i la fugida d’inversions” i ha asseverat que aquestes eleccions van del que “entenem per Galícia i per Espanya”, de “separatisme o d’estar junts” i “d’avariar el que funciona o mantenir el motor en marxa amb les màximes revolucions”. “Per què copiar el que no funciona? Per què desaprofitar una fórmula segura, de convivència i concòrdia i de donar-se la mà tots junts?”, ha exclamat. Feijóo ha demanat el vot de tots els gallecs que no van votar el BNG el juliol per “no deixar que el nacionalisme arribi a aquesta terra, ja que el nacionalisme gallec no és un “bon pla per més que intentin embolicar-se en paper de regal”. Les enquestes internes donen 39 escons a Rueda (tres menys que ara i un per sobre de la majoria absoluta) i, amb aquestes xifres, el PP manté la confiança que el BNG i el PSdeG no sumaran. Els últims dies de campanya, els populars han centrat els seus missatges en Galícia, després d’haver errat al principi parlant massa en clau espanyola. Passades aquestes dues setmanes, i a falta de menys de 48 hores perquè tanquin els col·legis electorals, els populars han constatat que Feijóo continua tenint més tirada al costat d’un Rueda amb menys lideratge i no es relaxen per continuar mobilitzant el vot.

 

🔴 Resultats Eleccions a Galicia 2024, DIRECTE | Escrutini, recompte i qui va guanyant

🔎 El PP s’aferra a l’esperit de Feijóo amb l’ambició d’aconseguir la cinquena majoria absoluta seguida

 

L’escenari escollit, igual que en les últimes campanyes de les gallegues, ha estat el Palexco (el Palacio de Exposicións e Congresos) de la Corunya. Ara bé, en aquesta ocasió el PP ha optat per l’interior de l’auditori, en lloc de l’esplanada, com era habitual. Només entrar, Feijóo i Alfonso Rueda s’han donat un bany de masses de difícil quantificació: el partit assegura que hi han assistit 3.500 persones, tot i que l’aforament total de l’auditori és de 1.482 persones i han quedat alguns centenars d’assistents a fora que han seguit el míting a través de pantalles. En un discurs gairebé íntegrament en castellà, l’expresident de la Xunta ha aprofitat per disparar contra el govern espanyol i ha arguït que els gallecs ara tenen “moltes més raons per votar estabilitat” que fa quatre anys i que el 23J: “Ara ja saben que aquells canvis d’opinió són veritables mentides i falsedats”. El líder del PP ha demanat fer confiança a Rueda perquè Galícia “parli amb força del que pensa del govern de Sánchez i digui al conjunt dels espanyols que aquí hi ha un poble dret i que volem seguir vivint junts i que som gallecs i espanyols”.

Feijóo ha alertat que, tot i que “hi ha moltes raons per estar il·lusionats i esperançats”, només “la divisió de vot o l’excés de confiança pot frustrar aquesta il·lusió”. “No som aquí per riure-li les rialles i les gracietes a ERC i Bildu o per ser un teloner del Bloc com s’està convertint el PSOE”, ha reblat. El president del PP, que ha mantingut una caravana paral·lela durant tota la campanya amb una vintena d’actes arreu de Galícia, ha tornat a abanderar el “bilingüisme cordial” i l’ha presentat com “el model que s’ha d’implementar en totes les comunitats autònomes amb dues llengües”, en lloc “d’importar la immersió lingüística”.

 

La campanya electoral del PP ha estat marcada per més d’una relliscada. Fa dos dies Rueda no va assistir al debat de Televisió Espanyola, que es va convertir en un doble monòleg d’Ana Pontón i José Ramón Gómez Besteiro contra el “candidat absent”. I el cap de setmana enmig de la campanya no es va parlar gairebé de res més que no fos l’indult condicionat a Carles Puigdemont. Des d’aleshores, Feijóo ha hagut de recollir cable i sembla que ha deixat una mica de perfil el tema de l’amnistia per sacsejar l’espantall d’ETA. Al debat de Televisió de Galícia, Rueda va treure a passejar la condonació del deute de Catalunya.

Alfonso Rueda reivindica la convivència i reprova que el BNG vulgui “aixecar fronteres”

Per la seva banda, el candidat del PP i actual president de la Xunta, Alfonso Rueda, ha tancat l’acte fent una crida a “demostrar que aixecar murs no serveix de res i demostrar que els que volen aixecar fronteres no entenen que els gallecs estan orgullosos de ser gallecs i espanyols”. Rueda també ha reivindicat que Galícia ha de continuar sent “líder en convivència” i ha exhortat a mantenir el sentidiño d’una Galícia que “conviu tranquil·la i que no vol crispar-se”.

Afluència completa al Palexco de la Corunya

L’espera fins que ha començat l’acte, que ha arrencat amb mitja hora de retard, s’ha fet llarga. Des de les set de la tarda, l’aforament estava complet i s’han habilitat dues pantalles als vestíbuls perquè la gent pogués seguir l’acte des d’allà. Un dels moments que el públic s’ha animat ha sigut quan la Rosa, veïna de Pontedeume (un municipi a 40 quilòmetres de la Corunya on governa el PSdeG amb majoria absoluta), ha desplegat una pancarta amb el lema “Galicia funciona. Rueda non para”, que ha estat rebuda amb aplaudiments. Després del seu moment de fama fugaç, la Rosa, que ha intentat animar el públic amb crits de “Rueda! Rueda!”, explica que l’actual president de la Xunta és un “home senzill que et rep com un amic”, però reconeix que hauria hagut d’anar al debat de TVE. De fet, ella mateixa li ho va dir fa uns dies en un altre míting. No li va fer cas. La Rosa, que confessa que “és de dretes des de petita i morirà amb la dreta”, ensenya que duu una polsera amb la bandera gallega i una amb l’espanyola, confia en uns bons resultats el diumenge i ha intentat contagiar el seu optimisme al seu entorn. Alberto Núñez Feijóo té el mateix esperit que la Rosa: “Guanyarem segur”, ha afirmat durant la seva intervenció, conscient que el que es juga el PP el diumenge és molt més que la presidència de la Xunta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!