“Jo no soc Pedro Sánchez”. L’endemà que transcendís que Alberto Núñez Feijóo s’hauria obert a concedir un indult condicionat a Carles Puigdemont, el líder del PP ha hagut de recular i matisar el seu posicionament. “Si volen embarrar la campanya, si volen llençar-nos atacs a la desesperada i si volen parlar del PP i no de Galícia, és perquè anem molt bé”, ha proclamat Feijóo en un acte a Marin (Pontevedra). El president del PP, obviant que la informació sobre la possibilitat de concedir una mesura de gràcia a Puigdemont prové de fonts de la direcció popular, ha afirmat que els que diuen que ell està d’acord amb les amnisties i els indults volen “aconseguir que algú dubti” de la seva “honestedat i honorabilitat” i de les renúncies que ha fet “a qualsevol càrrec per defensar l’estat de dret a Espanya”. “Jo no soc Pedro Sánchez: jo no accepto l’amnistia ni l’acceptaré, jo no accepto els indults ni els acceptaré”, ha insistit, i ha demanat als seus que no permetin “ni un segon de distracció o de soroll, ni un segon perdut per deixar de treballar per Galícia”. 

El líder popular ha deixat clar que no accepta “ni una sola lliçó d’ètica o de moral” després d’haver estat cinc mesos dient a la gent que els “acompanyi al carrer per continuar lluitant contra una amnistia il·legal” i s’ha tornat a comprometre a anar “als tribunals espanyols i europeus”. “Continuaran pujant la insídia i la infàmia. Com més insults, més vots. Com més desesperació, més victòria del PP”, ha rubricat. 

Aquesta reacció de Feijóo se suma a les paraules que va pronunciar el diumenge, poques hores després que diferents mitjans de comunicació publiquessin que estaria obert a concedir un indult a Puigdemont amb la condició que reti comptes davant la justícia, compleixi la condemna, demani la mesura de gràcia i renunciï al referèndum i la independència per la via unilateral. Ara bé, en aquell cas, en una atenció davant dels periodistes, no va esmenar-se, sinó que, amb la boca petita, va donar validesa a totes les informacions que s’havien publicat: “Vaig dir i diré que no a qualsevol indult perquè no es dona ni una de les possibles condicions”. 

 

Ayuso i altres barons del PP fan costat a Feijóo 

Entre diumenge i dilluns, han anat arribant amb comptagotes les reaccions dels líders autonòmics del PP, totes elles alineant-se amb el líder popular. La presidenta de la Comunitat de Madrid i una de les veus amb més ascendència a Génova, Isabel Díaz Ayuso, ha replicat que no ha vist “aquest gir” que s’atribueix a Feijóo i que no ha sentit el president del PP “dir res diferent”. Ha criticat que el PSOE vulgui posar-los a tots “al mateix sac”, ha acusat els socialistes d’estar jugant a fer de “trilers” i ha assegurat que no aniria amb Junts “ni a la cantonada”. 

A més, María Guardiola, presidenta d’Extremadura, va afirmar que “el soroll no enterrarà la veritat”, Fernando López Miras, president de Múrcia, va aplaudir la “claredat i contundència” de Feijóo i Paco Núñez, líder del PP a Castella-la Manxa, va retreure al president manxec, Emiliano García-Page, la seva “inacció i servilisme” a Sánchez. Després d’aquests pronunciaments, tot el diumenge a la xarxa social X, aquest dilluns s’ha manifestat Carlos Mazón, el president del País Valencià, que ha reiterat que la posició del PP és “la de sempre” i ha sostingut que “no hi ha possibilitats de xantatge amb el PP”. 

Per la seva banda, Miguel Tellado, portaveu del PP al Congrés, ha intentat treure ferro a l’assumpte i ha negat que el seu partit hagi tingut converses amb Junts per Catalunya: “No hi ha contactes ni n’hi ha hagut mai”, ha assegurat. Així mateix, ha criticat la “campanya d’intoxicació” del PSOE, Vox i els mitjans de comunicació: “Són unes expressions tretes de context”, ha conclòs Tellado.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!