Trencar les seves actuals aliances i abraçar la mà estesa del Partit Popular. Aquesta ha estat la principal proposta que ha fet aquest dimarts Alberto Núñez Feijóo al president espanyol Pedro Sánchez en el debat al Senat que ell havia reclamat. El líder del PP i cap de l’oposició ha tornat a esmenar les mesures d’estalvi energètic del govern espanyol i ha qüestionat fins i tot les dades que es donen. I ha ofert un salvavides enverinat: expulsar Unidas Podemos de La Moncloa, trencar amb els seus socis de la investidura i negociar els suports dels populars, del principal partit de l’oposició. Com era d’esperar, Sánchez ha rebutjat “governs de concentració”.

 

“Espanya no mereix un govern volàtil, sobredimensionat o sotmès”, ha advertit Núñez Feijóo des de la tribuna de la cambra territorial. És per això que el dirigent conservador li ha fet un prec: “Trenqui amb les seves aliances. Cessi els ministres que vostè no ha nomenat i els qui no estan a l’altura del moment. I busqui el suport per acabar la legislatura del partit que encarna l’alternativa”. Concretament ha retret les aliances amb Podemos, ERC i EH Bildu: "Ningú a Espanya creu que és més constructiu pactar amb Bildu que amb el PP, ningú creu que és millor una taula de diàleg amb ERC que amb el PP". I ha reblat en aquesta línia: “Mai serem socis parlamentaris permanents, però sempre serem aliats del país. Estic disposat a desgastar-me en el lloc en què em posin els ciutadans”.

En el torn de rèplica, no s’ha fet esperar la resposta de Pedro Sánchez. El president del govern espanyol ha descartat cap mena de “govern de concentració”, perquè és “una fórmula perillosa que anul·la la dialèctica que ha de tenir una democràcia viva”. Això sí, el dirigent socialista ha denunciat que l’executiu central no ha pogut per ara arribar a cap pacte amb el principal partit de l’oposició en un context tan complicat. Ho ha contraposat amb la seva actitud quan el PSOE era oposició i va donar suport a l’aplicació de l’article 155 a Catalunya.

Sánchez contra la banca

Pedro Sánchez ha tornat a carregar contra el poder i la influència de les grans empreses, la banca i energètiques en el debat monogràfic d'aquest dimarts a la tarda al Senat. Ras i curt, més contundent: "No deixarem que cap empresa ni persona es lucri amb aquesta crisi per molt poderosos que siguin, per molt il·lustres que siguin els seus cognoms o pel seu parentiu amb un dirigent polític". Segons el cap de l'executiu, "alguns s'han cregut que Espanya és seva i els demostrarem que no és així". El president ha continuat en la mateixa línia de l'acte ciutadà d'aquest dilluns a la Moncloa: "A Espanya existeix democràcia i mana la voluntat popular, s’expressa al Senat i al Congrés. No es decideix en cenacles madrilenys"