El líder del Partit Popular de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, s'ha convertit en l'únic president autonòmic a Espanya que pot presumir de majoria absoluta, un actiu que li permet treure pit davant del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que avui s'ha desplaçat a Santiago de Compostel·la per assistir a la promesa del càrrec, per tercera vegada, com a president de la Xunta de Galícia.

Davant de Rajoy, Feijoo ha asseverat que Galícia "mai no demanarà més del que li correspon, ni es conformarà amb menys" per defensar que aquest territori "pot i vol ser un model d'estabilitat" per a Espanya i, a més "un aliat fidel" del govern espanyol.

A més, conscient que el missatge podia ser interpretat com una mostra d'avals davant d'una futura successió, Feijoo ha dedicat una part del seu discurs a dirigir-se directament a Rajoy, a qui ha demanat que traslladi al rei Felip VI que la seva promesa com a president gallec suposa també exercir de "representant ordinari" de l'Estat a Galícia, una comesa que el president gallec es presta a fer "amb orgull i amb permanent lleialtat a Espanya". Quant a la seva majoria absoluta, Feijoo ha reiterat que malgrat ser "una excepció" a Espanya, en cap cas suposa una "anomalia".

A continuació, ha situat l'"estabilitat política i institucional" com a "requisit essencial" per afrontar els reptes del futur, assegurant que l'estabilitat a Galícia comporta "estabilitat també de la nació espanyola de la qual Galícia forma part, i de la Unió Europea a què ens vinculen passats, valors i objectius comuns".

Crida al diàleg

Feijóo, que ha destacat i agraït la presència en l'acte dels portaveus de l'oposició gallega, també ha aprofundit en la seva crida al diàleg, un afany que ja va plasmar en el seu discurs d'investidura d'aquesta setmana.

Davant dels més de 500 convidats que han participat en l'acte institucional del Pazo do Hórreo, entre els que es trobaven la mare, la germana, i la parella, Eva Cárdenas, Feijóo ha demanat que el poble gallec li "il·lumini" en la tasca de "començar a viure en el futur" i d'assumir el repte que "perduri" un dels pobles "més antics del món".

"Conte per a això amb el record i l'exemple d'un gallec que no hi és, però també amb la motivació i amb la il·lusió d'un gallec que està per venir", ha conclòs Feijóo, després d'una pausa emocionada, en un any en què ha perdut el seu pare, però també ha rebut la notícia que serà pare per primera vegada.

Rajoy veu a Galícia un "model d'èxit"

Per la seva part, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha aprofitat la seva assistència a l'acte de promesa per advertir que "no pot compartir" les teories d'aquells que "ho posen en dubte tot, els qui diuen que aquí no canvia res i els qui són incapaços de veure el món amb una certa objectivitat i només veuen el que no està bé". "Amb aquest marc constitucional que ens hem donat, hem avançat moltíssim", ha proclamat.

Davant les crítiques d'aquestes opinions negatives, que ha portat a la memòria durant el seu discurs a la presa de possessió del president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, i després de remuntar-se als primers anys de l'autonomia gallega el 1981, quan ell mateix va ser diputat de la Cambra autonòmica, ha reivindicat Galícia com un "model d'èxit en l'Estat autonòmic".