El president de la Xunta i del PPdeG, Alberto Núñez Feijóo, contactarà fins divendres amb els presidents de les quatre províncies gallegues --Alfonso Roda (Pontevedra), Diego Calvo (A Coruña), Elena Candia (Lugo) i Manuel Baltar (Ourense)-- per conèixer l'opinió de la "majoria" dels compromissaris gallecs, però ha evitat aclarir si ell donarà a conèixer abans del Congrés d'aquest cap de setmana a qui donarà suport personalment.

Preguntat directament per veus que apunten que Pablo Casado compta amb el seu suport i que ha demanat el vot per a l'exvicesecretari de Comunicació, l'ha desmentit i ha dit que seria una falta de "respecte" que un dirigent, sigui autonòmic o amb un altre càrrec, utilitzi la seva posició "preeminent" per prefixar o condicionar l'opinió dels delegats.

Amb tot aquest dimarts el president del PP d'Ourense, Manuel Baltar, va anunciar el seu suport a l'exvicepresidenta del Govern, Soraya Sáez de Santamaría, que va visitar dilluns Pontevedra i Santiago i va anunciar que, si guanya el Congrés popular, obrirà el curs polític a Galícia, cada any en una província.

Mentre els terminis corren, s'han esgotat els contactes i dilluns passat l'exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que va quedar fora de la contesa en la primera volta però a qui la militància gallega va donar suport de forma majoritària, va donar el seu suport exprés per a Pablo Casado.

Precisament, l'exvicesecretari de Comunicació, que va ser dimecres passat a la capital gallega, va dir aquest dimecres que en el seu projecte "cap tothom", inclosa Soraya Sáenz de Santamaría, i ha afirmat que el president del PPdeG i de la Xunta és una "referència imprescindible" i ha de tenir un "paper nacional rellevant".

A més, aquest dimarts Casat i Santamaría es van reunir a Gènova durant uns 40 minuts però d'aquesta trobada no va transcendir cap acord. En dies passats, Feijóo s'havia mostrat partidari de la unitat, encara que va matisar que podria arribar en les vigílies al conclave o immediatament després del cap de setmana congressual.

"LA MEVA OBLIGACIÓ ÉS PARLAR AMB ELS PRESIDENTS"

"La meva obligació és parlar amb els presidents provincials del meu partit a Galícia i que, després de contactar amb els compromissaris, em diguin el que els compromissaris els concreten i refereixen", ha manifestat en declaracions als mitjans aquest dimecres, en les que no es va pronunciar sobre el suport explícit que ja ha traslladat Baltar a Santamaría, que, no en va, va guanyar en la primera volta en aquesta província.

Així, Feijóo ha apel·lat que contactarà amb les províncies amb "la tranquil·litat i l'assossec que mereixen aquestes coses". "L'important és que dissabte tinguem un nou líder en el Partit Popular i ja avança que Galícia es posarà a l'ordre que el conjunt de compromissaris i congressistes en urna, decideixin qui serà el nostre nou líder o lideressa", ha avançat.

El dirigent autonòmic, que aquest dimarts va estar a Madrid per reunir-se amb el president del Govern, ha insistit que "no hi ha cap novetat" del fins ara dit i ha insistit que en dos dies es podrà conèixer l'opinió majoritària dels compromissaris. En urna en la primera volta, va guanyar María Dolores de Cospedal en la mitja gallega i a tres de les quatre províncies (A Coruña, Lugo i Pontevedra), mentre que Casado va quedar situat com a segon més votat i Santamaría va vèncer a Ourense.

Sobre Casado

En aquest escenari, i preguntat sobre les veus que apuntarien que ell demanaria el vot per a Pablo Casado, Feijóo ha dit "no és cert". "No és cert perquè, en primer lloc, em sembla una falta de respecte que jo li demani alguna cosa a algú. El que sí que escoltaré el que els compromissaris em vulguin dir i el que sí que és que serem molt respectuosos amb les decisions dels compromissaris", ha contestat.

Feijóo ha volgut destacar que aquest partit és "democràtic, adult i responsable". "I per tant, no em sembla que un dirigent autonòmic, o un altre dirigent, hagi d'utilitzar la seva preeminència en el càrrec per influir, per determinar i per pressionar cap compromissari," ha emfatitzat el president dels populars gallecs, que a la campanya interna de la primera volta del procés intern va rebre els sis aspirants a presidir el PP.

"No ho hem fet així en la primera volta, no ho farem així. El que sí que vull saber és la majoria dels compromissaris gallecs, dels companys i companyes que van al congrés, quina és la seva opció. Això sí que m'interessa saber-lo", ha remarcat Feijóo, que ha indicat que és "la seva responsabilitat saber el que faran els compromissaris gallecs".

"I d'això m'assabentaré entre el dia d'avui i divendres vinent", ha reiterat Feijóo, qui preguntat per si el dia abans del congrés es coneixerà el seu vot, ha contestat que el que es podrà saber és "el que votarà la majoria dels compromissaris gallecs".

Els delegats gallecs són els tercers més nombrosos de tot l'Estat, amb 279 delegats elegits a les urnes --després d'Andalusia i Comunitat Valenciana-.

A aquesta dada cal sumar 48 membres nats en el Congrés, que es corresponen amb el mateix Feijóo, els presidents provincials, el president del Parlament de Galícia, Miguel Santalices, els alcaldes de les capitals de província --en aquest cas Ourense, Jesús Vázquez--, i tots els integrants del comitè executiu nacional, així com senadors i diputats del Congrés i eurodiputats