La revisió de la sentència del Tribunal Suprem pels condemnats pel procés s’ha convertit en munició per al Partit Popular (PP) contra el govern de Pedro Sánchez i els seus pactes al Congrés dels Diputats. La redacció de Manuel Marchena i els seus companys és un ariet duríssim contra la reforma del Codi Penal (CP) que contempla la derogació de la sedició i la rebaixa de penes per la malversació advertint de zones de desprotecció penal. “Deixa impunes processos secessionistes sense violència” va alertar la Sala Penal. La revisió de condemnes és, per al PP, “un ridícul jurídic” a partir del qual “ha quedat acreditat que Espanya ha renunciat a protegir la seva democràcia eliminant el delicte de sedició”.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, aquest dimarts no s’ha estalviat paraules per criticar “el ridícul jurídic que ha tornat a fer el govern intentant beneficiar els independentistes” i constatant que “no han aconseguit els seus objectius". L’oferiment de Núñez Feijóo és nítid. “Reposem les garanties de l’estat de dret i la democràcia espanyola. [Pedro Sánchez] té els nostres vots a disposició per reposar el delicte de sedició”, ha asseverat el cap de l’oposició, que ha subratllat que el Suprem, en la interlocutòria publicada aquest dilluns, “ha dit clarament que Espanya està desprotegida perquè aquest delicte ha deixat de formar part del CP”. Seguint amb l’argumentació sobre el que anomenen “ridícul jurídic”, el gallec ha demanat “un mínim assossec i un mínim de respecte a la nostra democràcia”.

 

Vox aplaudeix la inhabilitació dels condemnats

En la mateixa línia, Vox també salta d’alegria per la inhabilitació confirmada d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa. “Ens agrada perquè els qui han desafiat el nostre estat de dret, els qui han intentat destruir una cosa que no els pertany, com és la unitat d’Espanya, aquestes persones no s’haurien de poder presentar a cap càrrec públic. Ni ells ni els que han fugit de la justícia”, ha explicat el portaveu parlamentari, Ivan Espinosa de los Monteros en roda de premsa des del Congrés dels Diputats.

El PSOE també se n’alegra

Des de Ferraz, el PSOE també s’ha afanyat a llençar floretes al Tribunal Suprem tot i la clatellada de l’alt tribunal al CP reformat colze a colze amb Esquerra. “La revisió dona la raó al que sempre ha dit el PSOE”, ha exclamat aquest dilluns la vicesecretària general del partit, María Jesús Montero, que és haver de continuar castigant els “delictes tan greus” que es van cometre per la celebració del referèndum de l’1-O. La també ministra d’Hisenda ha assenyalat que la decisió de la justícia espanyola de mantenir els anys d'inhabilitació a Junqueras, Romeva, Turull i Bassa demostra que “el PP mentia”. És a dir, que els populars faltaven a la veritat quan es queixaven que la reforma del Codi Penal pactada entre PSOE, Podemos i Esquerra Republicana estava dissenyada per beneficiar els líders independentistes del Procés. “S’ha demostrat que era mentida quan alguns deien que es podrien presentar a les eleccions”, ha celebrat  Montero.