Amb la substitució de la sedició per la desobediència i els desordres públics, les penes d'inhabilitació s'extingeixen per a Carme Forcadell, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Això és el que es desprèn de la interlocutòria de la sala penal del Tribunal Suprem que sí que ha condemnat l'exvicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa per un delicte de desobediència en concurs amb la malversació. A tots ells els manté les penes d'inhabilitació absoluta fins al 2031, en el cas de Junqueras i Bassa, i fins al 2030 a Romeva i Turull, perquè el tribunal rebutja rebaixar les penes per malversació. Els únics que continuen, per tant, inhabilitats són els quatre condemnats per malversació.

Amb la inhabilitació aixecada, la pregunta que se'ls formula als dirigents independentistes és si tenen pensat tornar a la política i, gairebé del tot convençuts, tots coincideixen a dir que no. L'exconseller de Territori i actual president del consell nacional de Junts, Josep Rull, ha indicat, en declaracions a Catalunya Ràdio, sobre la possibilitat de tornar a la política institucional i ser present a alguna candidatura electoral, que anunciar ara posicions personals seria "frívol". "No serà un tribunal espanyol qui decideixi si unes persones compromeses continuen fent política i continuen servint un ideal noble, el de la llibertat d'aquest poble", ha afegit. Segons Rull, la reforma del Codi Penal "ha quedat en no res" i ha apuntat que "encara ha excitat més" els jutges. L'exconseller creu que la modificació penal ha provocat "un desplegament testosterònic" dels magistrats que volen "salvar Espanya".

Per la seva banda, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell no es planteja tornar a la política institucional ni presentar-se a cap de les eleccions que venen, tot i que el Tribunal Suprem hagi acabat amb la seva inhabilitació. "No ho tinc previst. Parlar-ne ara, quan alguns companys que es voldrien presentar no poden, no sembla un bon moment. Però jo no ho tinc previst", ha dit en unes declaracions al Cafè d'idees d'RTVE. Segons Forcadell, ara té "altres interessos" i "de moment no té ganes" de tornar a les institucions. "A més, entenc que es pot fer política des d'altres llocs. Transformar el país i treballar per millorar la vida de la gent es pot fer des de les institucions, però també des d'entitats", ha afegit.

Lluny de la política

L'exconseller Quim Forn ha dit que, independentment que li hagin aixecat la inhabilitació, la seva voluntat és "tornar a la feina professional, allunyada de la política". Ha admès que no sap què passarà en un futur, però ha explicat que de manera immediata no anirà a les llistes del candidat de Junts Xavier Trias a l'Ajuntament de Barcelona. "L'ajudaré amb tot el que pugui, té tot el meu suport i és un gran candidat", ha afegit. I ha recordat que ell ja va "cobrir" una etapa al consistori barceloní, on hi va estar 17 anys.