La triple aliança entre el PSC, els comuns i el PP a Barcelona va ser una maniobra de l’Estat per evitar un ‘mal major’ per a Espanya: un alcalde independentista a la capital de Catalunya. Així ho ha confirmat aquest dilluns el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha celebrat sense embuts que l’alcaldia de la capital catalana estigui ara en mans del socialista Jaume Collboni. “Ha guanyat Espanya”, ha manifestat en un esmorzar informatiu a Madrid, en el qual ha assegurat que l’objectiu del seu partit ha estat “que Espanya torni a la centralitat i trenqui d'una vegada la política de blocs on ens han volgut instal·lar a tots".

"Ho hem fet a tot arreu, també a Barcelona i Vitòria, sense seguir altres interessos que no siguin el sentit d'Estat i sense demanar res a canvi per defensar aquest sentit d'Estat", ha dit Feijóo. En aquest mateix sentit, ha afirmat que el destí de l’Ajuntament de Barcelona va començar a decidir-se a Madrid. Ha explicat que una de les primeres passes que va fer el PP l’endemà del 28-M va ser “parlar amb el PSOE” per veure què es podia fer a la capital catalana. "Vam trucar el seu secretari d'organització i li vam dir que estàvem disposats a facilitar un govern del PSC sempre que no tingués com a soci un partit sobiranista i populista com els comuns; però, sorprenentment, ens van dir que això no ho portaven ells i que havíem de parlar amb el PSC".

Sobre aquesta mateixa qüestió, el líder del PP ha volgut separar els temes i assegurar que l’elecció del socialista Collboni com a alcalde de Barcelona no té res a veure amb la situació que viu el PSOE al conjunt de l’estat espanyol. Perquè Pedro Sánchez, a diferència del nou batlle barceloní, “està disposat a seguir essent president del govern espanyol amb els vots dels independentistes".

Decàleg de Feijóo: recuperar la sedició i la “independència” judicial

Paral·lelament, en aquesta mateixa conferència, Alberto Núñez-Feijóo ha presentat un decàleg de mesures que adoptarà si després del 23-J aconsegueix arribar a La Moncloa. Ha assegurat que un dels seus primers passos serà recuperar el delicte de sedició i augmentar les penes per corrupció, a més de remetre al Congrés dels Diputats una nova llei del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per garantir "la independència" dels jutges, magistrats i fiscals. També s’ha compromès a revisar “una a una” les lleis on el vot de Bildu ha estat decisiu per aprovar-les durant el mandat de Pedro Sánchez.

En segon lloc, ha promès una reducció dels ministeris i una auditoria de l’administració. Ha posat també sobre la taula una rebaixa d’impostos, començant per l’IRPF a les rendes mitjanes i baixes. Feijóo també ha afirmat que la "lluita per la igualtat i contra la violència de gènere" serà "una política transversal i allunyada del partidisme". També ha promès que convocarà una conferència de presidents per fixar un calendari de treball sobre fons europeus, polítiques d'aigua i finançament autonòmic, i situarà com a prioritat d'Estat la presidència espanyola del Consell Europeu.